Купуючи зелені листові овочі, салати, деколи доводиться їх викидати так і не приготувавши їх. Овочі можуть зіпсуватися або колір листя стає вже далеко не зеленим. Добре, якщо овочі і салати були вирощені на власному городі і за них не платили. А якщо вони куплені на ринку, то викидати, як мінімум не розумно і не економно. Як же зберегти зелені листові салати, щоб вони довше залишалися свіжими і ми змогли їх використати – читайте у цій статті.
Вживання овочів, у тому числі і листових, є важливим для здорового харчування. Всі овочі дуже корисні, містять багато вітамінів, мінералів, антиоксидантів, клітковини і інших поживних речовин. Овочі рекомендовані для дієт при багатьох захворюваннях, наприклад, серцево-судинних, діабеті, хворобах органів травлення та інших захворюваннях.
Як зберегти свіжими листові овочі та салати?
Але зелені овочі часом буває дуже важко зберегти свіжими протягом всього робочого тижня. Зазвичай вони не псуються, а втрачають свій колір, а відповідно, менш корисними.
Тому, щоб листові салати і овочі зберігалися довше, їх потрібно відразу правильно обробити, принісши з магазину або з ринку. Таким чином, можна продовжити термін використання до двох тижнів.
Мийка листових овочів та салатів
Принісши додому зелені листові салати або овочі, відразу добре промийте їх. Для цього:
- Візьміть велику миску і складіть туди зелень. Увімкніть холодну і промийте кілька разів водою, зливаючи брудну воду.
- Потім перекладіть їх у друшляк, щоб стекла зайва вода. Застеліть деко паперовими рушниками або кухонним чистим бавовняним рушником і розкладіть листя.
- Довго тримати при денному світлі листові овочі не можна, не залишайте їх надовго. Якщо немає часу зайнятися салатом, то прикрийте зверху чистим рушником або серветкою.
Зберігання листових овочів та салатів
Зберігати зелені овочі потрібно в пластикових або скляних контейнерах з кришкою:
- Купуйте спеціально для зелені декілька контейнерів і тільки її зберігайте у них, щоб не усмоктувалися зайві запахи.
- На дно контейнера застеліть паперовий рушник або серветку (тільки білу, не кольорову) і викладіть шар зелені.
- Зверху прикрийте зелень паперовим рушником або серветкою.
- Закрийте контейнер і зберігайте його на нижній полиці, над ящиками для овочів і фруктів. Вони зазвичай закриваються склом.
- Якщо контейнер високий, то приблизно через 1,5-2 см зелені прокладайте паперовий рушник.
А щоб не забути, коли куплена зелень, приклейте папірець з датою. Декілька разів на тиждень заглядайте в холодильник і дивіться, чи немає у Вас старого салату або зелені. Якщо знайдете таку, то використовуйте її відразу. Зелені салати також можна використовувати при приготуванні супу, борщу або додати просто в бульйон, салат.
Як заморозити листові овочі та салати?
Майже всі листові салати можна заморозити на зиму. Добре морозити щавель, рукколу, петрушку, кріп та іншу зелень. Як це зробити:
- Перед заморожуванням салати і зелень потрібно підготувати, як описано вище.
- Складіть зелень в сітку для бланшування і опустіть на одну, дві хвилини в киплячу воду. Бланшування дозволяє зберегти колір і аромат, поживні речовини.
- Потім відразу опустіть в крижану воду. Можна навіть заздалегідь підготувати кубики льоду і кинути їх у воду.
- Розкладіть їх на столі або деці, застелених рушником, щоб видалити зайву вологу.
- Розкладіть в пакети і туго зав’яжіть. Можна заморожувати в контейнерах з кришкою. Не використовуйте великі ємності для заморозки. В одному пакеті потрібно заморожувати тільки на одне використання. Повторне заморожування не рекомендується.
Заморожені зелені салати і овочі можна також використовувати при приготуванні перших страв, салатів, соусів.