
За статистикою, найбільша витрата електроенергії та води в квартирі припадає саме на кухню, а точніше, на діяльність, пов’язану з її приготуванням. Крім того, на кухні використовується надзвичайно багато побутової хімії, а велика частина продуктів харчування, чи відходів від них, просто викидається у сміття. Чи замислювалися ви про те, що все це завдає чималої шкоди навколишньому середовищу? Не кажучи вже про Ваш сімейний бюджет і здоров’я. У сьогоднішньому огляді ділимося простими способами зробити вашу кухню більш екологічною та зберегти не тільки природні ресурси, але й власні гроші.
Знайдіть альтернативу побутовій хімії
Рідини для миття посуду, засоби для очищення плити та інших поверхонь, вся побутова хімія, потрапляючи у водостік і далі в ґрунтові води та водойми, завдає величезної шкоди навколишньому середовищу, в тому числі отруює питну воду, яка потім надходить у наш водопровід.
Так чи потрібна ця купа гелів, рідин і порошків на вашій кухні? Більшість агресивних промислових засобів можна замінити екологічними та не менш ефективними натуральними засобами.
З будь-якими забрудненнями, в тому числі на посуді, відмінно справляються харчова сода, оцет, гірчичний порошок, лимон, господарське мило. Вони не тільки не шкодять екології, але і безпечні для здоров’я, на відміну від хімії, яка провокує алергії, зниження імунітету та інші патології. Крім того, для змивання натуральних засобів потрібно витрачати набагато менше води.
Як зробити засіб для миття посуду своїми руками?
Якщо ви звикли мити посуд рідким засобом, приготуйте його самостійно:
- Натріть на тертці 25 г господарського мила;
- додайте трохи гарячої води і розтопіть все на водяній бані або в мікрохвильовці;
- долийте гарячої води до 0,5 л, остудіть;
- додайте 1 ст. л. горілки і 4 ст. л. гліцерину;
- Вилийте рідину в пляшку з дозатором та користуйтеся.
Мило має густу гелеву консистенцію, добре піниться і при цьому легко змивається з посуду. А гліцерин у складі, захищає шкіру рук від пересихання.

Бережіть воду
Посудомийна машина – не розкіш, а відмінний засіб економити світло та воду. При цьому завантажувати її потрібно завжди по максимуму (як і пральну машину): пам’ятайте, що для двох тарілок використовується стільки ж води і електроенергії, скільки для 20.
Якщо не маєте посудомийної машини, то спробуйте мити посуд в ємності – в тазику або раковині, а проточну воду використовуйте тільки для ополіскування. Дуже зручні в цьому плані раковини з двома відділеннями. Або хоча б вимикайте воду, поки намилюєте та відтираєте тарілки чи сковорідки, щоб вона не витрачалася даремно.
Встановіть на кухонні крани аератори: насичуючи воду бульбашками повітря, вони зменшують її витрату до 50%. Той, у кого стоять лічильники води, зрозуміє, яка це економія для бюджету. Продаються такі пристрої в будь-якому магазині сантехніки, причому є навіть моделі з додатковими функціями, наприклад, неоновим підсвічуванням, яка змінюється в залежності від температури води.
Перевіряйте справність сантехніки: з крану, що капає утікає приблизно десять літрів води на добу. Крім того, будь-які протікання та поломки роблять атмосферу в будинку незатишною та сприяють матеріальним проблемам (фахівці з фен-шуй це підтвердять).

Економте електрику
Відмінний спосіб економити електроенергію – використовувати зоноване освітлення. Зручною альтернативою стельової люстрі стануть точкові світлодіоди над стільницею: вони і краще висвітлюють робочу зону, і споживають менше енергії. Ну і абсолютно зайве говорити, що, йдучи з кухні, потрібно вимикати світло.
Купуйте побутову техніку з високим класом енергоефективності: він написаний на кожному приладі на спеціальному стікері. Вибирайте ті, що позначені зеленою стрілкою з буквами A, A+, A++ A+++ (чим більше плюсів, тим менше енергії споживає прилад).
Вчасно позбавляйтеся від нагару на сковорідках і каструлях: на нагрів такого посуду йде більше часу і, відповідно, електроенергії.
Вимикайте з мережі електроприлади, коли не використовуєте їх (за винятком холодильника, звичайно). На плитах, чайниках, мікрохвильовках, мультиварках зазвичай є світлові індикатори або панелі з годинником: всі вони витрачають електрику, навіть якщо ви в даний момент не готуєте.
Під час готування зменшуйте потужність плити заздалегідь: не потрібно чекати, поки суп почне сильно кипіти. Ще один цікавий факт – плити з керамічною робочою поверхнею економніше металевих на 30%, індукційні – на 50%.
Вибираючи колірну гамму для кухні, врахуйте, що світлі поверхні скорочують витрати на освітлення на 15%. Те ж саме стосується чистих вікон і прозорих фіранок.

Робіть покупки з розумом
Надавайте перевагу органічним овочам і фруктам, м’ясу, молоку. Багато фермерських господарств сьогодні відмовляються від використання пестицидів та інших шкідливих речовин. Їх продукцію можна знайти як у великих магазинах і на ринках, так і в спеціалізованих фермерських крамницях.
Намагайтеся купувати місцеві продукти. По-перше, вони не обробляються хімією для тривалого транспортування та зберігання, а на їх перевезення не витрачається паливо, яке отруює навколишнє середовище. По-друге, так ви підтримуєте розвиток рідного регіону.
Знижуйте споживання м’яса та тваринних жирів. Ми не закликаємо відмовлятися від тваринної їжі зовсім: просто іноді влаштовуйте собі розвантажувальні “вегетаріанські” дні. Це корисно не тільки для здоров’я, але й для екології: адже для вирощування тварин потрібно дуже багато ресурсів, при цьому відбувається значний викид парникових газів, які негативно впливають на атмосферу Землі.
Дуже хороша звичка – під час шопінгу питати себе: чи дійсно мені потрібен цей продукт? Чи принесе він мені користь? Відмовившись від покупки ковбаси, чіпсів, сирків, цукерок, жуйок і іншої синтетичної їжі, повної консервантів, ви не тільки почнете харчуватися більш здоровою їжею, але і істотно заощадите. А ще знизите кількість пластикового сміття від упаковок.

Зменшуйте кількість відходів
Велика кількість магазинів в містах позбавляє від необхідності закуповувати продукти про запас. Тому привчіть себе купувати рівно стільки, скільки вам потрібно на день-два. Купуйте тільки те, що ви гарантовано з’їсте за цей час – це допоможе вам не викидати залишки їжі. Крім того, вибирайте продукти в упаковці, яка біологічно розкладається або переробляється.
Органічні відходи необов’язково викидати у відро для сміття: їх можна використовувати в якості компосту на дачі, в городі або для клумби біля під’їзду. Компостер можна спорудити біля будинку самостійно або купити вже готовий електричний.
Взагалі, кращий спосіб зменшити кількість сміття – використовувати багаторазові речі замість одноразових. Ходіть в магазин з багаторазовою сумкою, щоб не купувати пакети на касі. Це не тільки екологічно, але і зручно: сумку можна носити на плечі, до того ж вона непрозора.
Скляні пляшечки від соків і пюре використовуйте для домашньої консервації, наприклад, кетчупу. Якщо ви не робите домашніх заготовок, віддайте скляну тару знайомим городникам або бабусям на ринку. В пластикових пляшках зручно відстоювати воду для поливу квітів. У пластикових стаканчиках і баночках від йогуртів – висаджувати розсаду. Загалом, варіантів багато.

Вагові товари в супермаркеті – фрукти, овочі – зазвичай упаковують в харчові пакети, які теж не покращують екологію. У будинку їх можна використовувати повторно, сполоснувши у воді. Ще один відмінний варіант – ходити в магазин з такими багаторазовими мішечками для фруктів і овочів. Ну а упаковувати всього пару бананів і яблук взагалі немає потреби.
Не купуйте воду в пляшках – поставте вдома хороші водопровідні фільтри або звичайний фільтр-глечик. Замість паперових серветок купіть або зшийте красиві текстильні.
Ну і, нарешті, розділяйте сміття. Більшість неорганічних відходів-пластик, скляні та ПЕТ-пляшки, металеві банки від консервів – придатні для переробки та вторинного використання. У багатьох дворах зараз стоять спеціальні контейнери для роздільного збору сміття. Крім того, майже в кожному місті працюють пункти прийому склотари, пластику, батарейок, зламаної побутової техніки та макулатури.