Для правильного формування виноградної лози необхідно проводити щорічне його обрізання. Обрізання винограду дозволяє підвищити плодючість лози, поліпшити смакові якості ягід і збільшити їх розмір. Обрізка також полегшить збір зрілих грон і дозволить швидше укрити лозу на зимівлю. Отже, залишається з’ясувати, як правильно і коли варто проводити обрізання винограду.
Обрізання винограду навесні, восени або взимку?
Слід зазначити, що у виноградарстві рекомендується проводити обрізку винограду виключно восени. Оскільки, обрізання винограду осінню дозволяє надійно укрити лозу на зимовий період і захистити її від морозу. Це також полегшить догляд за лозою при настанні весни і дозволить отримати багатий врожай.
Обрізка винограду навесні не вітається з кількох причин, головна з яких полягає в тому, що на виноградній лозі досить довго «загоюються» рани від зрізів, а у весняну пору при початку сокоруху вони переносяться особливо важко. Також обрізання винограду весною перешкоджає визріванню хорошого врожаю і навіть може погубити рослину.
Допустимо обрізування винограду навесні тільки для молодої лози, яка ще не плодоносить, і для саджанців, посаджених восени. Проводити таке підрізування слід на початку березня при стабільній температурі +5 ° С.
Слід розрізняти обрізку винограду перед зимою, яка проводиться з метою формування лози, від обрізки в літній час, яка в основному проводиться з метою прищипування пагонів на кущі, пасинкування, карбування і відсікання непотрібних гілок.
Літня обрізка винограду спрямована головним чином на профілактику різних хвороб, забезпечення кращої проникності сонячного світла, підвищення провітрюваності виноградника та створення сприятливих умов для швидкого дозрівання ягід. Тим більше, що при видаленні зайвих пагонів у літній час, можна збільшити приплив цінних поживних речовин до грон, що посприяє збільшенню розмірів ягід.
У деяких випадках можна провести обрізку винограду взимку, коли лоза перебуває в укритому вигляді в стані спокою. Побутує думка, що процедура обрізання винограду взимку абсолютно нешкідлива, так як до настання весни зрізи встигають запробковатися. Але проводити обрізку винограду взимку бажано при температурі не нижче -5 ° С.
Все ж, на думку більшості виноградарів, найбільш ефективною і безболісною є обрізка винограду восени. Як же правильно її проводити?
Види обрізання винограду
Розрізняють такі види обрізання винограду:
- Коротке обрізання – коли залишають до 4 -х бруньок;
- Середнє обрізання – коли залишають 5 – 10 бруньок;
- Довге обрізання – коли залишають більше 10 бруньок.
Коротке обрізання винограду, застосовується:
- на молодих виноградниках (забезпечує сильний ріст пагонів з бруньок);
- на деяких формуваннях у плодоносних виноградників;
- для формування резервного сучка (коротко обрізаного однорічного пагона, залишеного на випадок пошкодження частини куща).
Довге обрізання винограду застосовується не часто, в таких випадках:
- в формуваннях, де планується зробити вигин лози в кільця або дуги;
- на деяких альтанкових формуваннях.
Найчастіше використовується середнє обрізання – плодові лози, обрізані на середню довжину входять до складу плодового ланки в більшості формувань виноградників.
Правила обрізання винограду
Проводити процедуру обрізання винограду слід в два етапи.
Перший етап підрізування слід проводити, коли зібрані всі грона. Слід ретельно очистити гілки від відплодоносивших пагонів, видалити кволі паростки, які перешкоджають розвитку винограду.
Другий етап обрізання проводиться, коли вже з лози опало все листя (температура навколишнього середовища не повинна бути нижче -3 ° С).
Обрізка дворічного винограду зазвичай не викликає проблем. При обрізанні дворічного винограду слід просто видалити зайві пагони, залишаючи від 3-х до 8 рукавів, які будуть плодоносити.
Якщо обрізка дворічного винограду проводиться швидко і легко, то з обрізанням багаторічних виноградників доведеться повозитися. Проводиться вона за наступною схемою:
- До обрізання винограду необхідно приступати восени – приблизно жовтень, після листопаду.
- Вибираємо відполодоносившу гілку, що влітку була лозою, від якої вже відросли молоді літні пагони.
- Нас цікавить тільки два з них – ті що добре розвинені і визріли, та які розташовані близько до основи гілки (плодоносного рукава). Все зайве зрізаємо.
- Нижній з двох пагонів, що залишилися обрізаємо, залишаємо дві бруньки.
- Верхній ріжемо так, щоб залишилось 7 -15 бруньок. В результаті обрізання вийшла гілка, на кінці якої плодова лоза і сучок.
- Ці дві лози (коротка і довга) називаються плодовою ланкою. Таких ланок на кущі декілька. Наступної весни з лози виростають пагони з урожаєм. З сучка теж ростуть пагони – вони сильніші тих, які на лозі. Їх має бути два, решта виламують.
- Головне розуміти – довга лоза (плодова частина дає урожай), коротка частина (ростова). Її завдання – виростити дві нових лози з яких ми будемо формувати плодову лозу і сучок на наступний рік.
Ця обрізка виноградного куща є основою і її обов’язково проводити щороку.
4 правила обрізання винограду:
- Для обрізання винограду вибирайте гарний сонячний день;
- Інструменти для обрізання повинні бути чистими і гострими;
- Ріжте посередині міжвузля, щоб верхня брунька дивилася вгору;
- Переконайтеся, що ріжете в правильному місці.
Рекомендації щодо обрізання винограду для початківців
Провівши процедуру обрізання декілька разів, ви зможете запам’ятати всі тонкощі цієї нехитрої справи. А поки що слід запам’ятати декілька основних правил обрізки винограду для початківців:
- Досвідчені виноградарі воліють залишати по 2 бруньки на сучку заміщення, а на плодовому пагоні по 7-15 бруньок.
- При обрізанні намагайтеся робити зрізи на зовнішній стороні пагонів, повернутої до середини куща. Це посприяє швидшому заростанню ран. Намагайтеся робити зрізи максимально гладкими, але не «кошлатими».
- Уникайте злиття близько розташованих ран.
- В якості лоз плодоношення вибирайте тільки найсильніші і добре визрівші лози, так як вони зможуть забезпечити дозрівання хорошого врожаю.
- Визначайте пагони для плодоношення і росту ще в період весняного та літнього підрізання гілок, так ви полегшите собі попередню і остаточну обрізку.
Це лише деякі поради по обрізанню винограду для початківців, але, як кажуть, все приходить з досвідом, тому не бійтесь, експерементуйте, читайте додаткову літературу, тоді Ваш виноградник неодмінно буде Вас потішить смачними плодами.
Дуже гарна розклали,але страшно всерівно.
а мені сподобалися ці розяснення. Я буду саме так обрізати виноград. Дякую щиро автору статті. З повагою, дачник зі стажем Анзор, м. Зеленодольськ