Зігріваючі напої для холодної пори року: 5 рецептів з усього світу

Зігріваючі напої для профілактики застуди: 5 рецептів з усього світу

Зимові холоди та негода – це зовсім не привід сумувати. Саме час укутатися в теплий плед і дивитися улюблені фільми в компанії з близькими людьми та, звичайно, зі зігріваючими напоями. У сьогоднішньому огляді хочемо поділитись рецептами найсмачніших напоїв з усього світу для гарного настрою та профілактики застуди, які особливо корисно пити в холодну пору року, адже вони не лише допоможуть скрасити довгі холодні вечори, але і покращать кровообіг, і зігріють.

Гарячий журавлинно-фруктовий пунш

Колись вважалося, що пунш – це напій англійських піратів, який зігрівав їх під час плавань. Однак сьогодні достеменно відомо, що його справжня батьківщина – Індія. Пізніше його навчилися пити і готувати англійські колоністи, а сьогодні напій, популярний у всьому світі і часто подається на вечірках.

Гарячий журавлинно-фруктовий пунш не тільки смачний, але і дуже корисний
Гарячий журавлинно-фруктовий пунш не тільки смачний, але і дуже корисний

Ділимося з вами чудовим рецептом гарячого журавлинно-грушевого пуншу. Він не тільки смачний, але і дуже корисний: фрукти і ягоди заряджають організм порцією вітамінів, імбир знімає запалення, мед підсилює імунітет і тонізує організм, а прянощі покращують травлення. Крім того, в рецепті не використовується алкоголь, тому пити ароматний напій можна і дорослим, і дітям.

Інгредієнти:

  • журавлина (свіжа або заморожена) – 300 г.;
  • груша і яблуко – по 1 шт.;
  • цукор – 70 г.;
  • кориця – 1 паличка;
  • гвоздика – кілька бутонів;
  • корінь імбиру – 3 см.;
  • чорний чай – 0,5 л.;
  • мед – 1 ст. л.;
  • яблучний сік – 200 мл.;
  • сік одного лимона.

Промийте та висушіть журавлину. З яблука та груші видаліть серцевину і наріжте їх скибками. Перекладіть ягоди та фрукти в каструлю і засипте цукром. Туди ж покладіть очищений та дрібно нарізаний корінь імбиру.


Залийте всі інгредієнти гарячим чорним чаєм, додайте гвоздику, корицю і мед. Доведіть напій до кипіння і зніміть з вогню. Влийте в каструлю яблучний і лимонний соки та все перемішайте.

Пунш готовий. Розлийте його по високих келихах і прикрасьте лимонною цедрою зі шматочками фруктів (за бажанням).

Пряний шотландський ег-ног

Ег-ног (англ. eggnog, egg-nog, також відомий як егг-ніг)- один з найулюбленіших зимових напоїв Великобританії. Він був винайдений в Шотландії, але дуже швидко став популярним і в інших країнах, особливо в Америці та Канаді. Ег-ног часто готують на Різдво та п’ють за святковим столом. В Україні є схожий напій – гоголь-моголь, але рецептура у них різна: ег-ног завжди робиться на основі вершків або молока.

Егг-ніг часто готують на Різдво та п'ють за святковим столом
Ег-ног часто готують на Різдво та п’ють за святковим столом

Інгредієнти для пряного ег-нога:

  • молоко або питні вершки-400 мл (або по 200 мл. і того, і іншого);
  • яєчні жовтки – 2 шт.;
  • цукор – 80 г.;
  • мускатний горіх – щіпка;
  • гвоздика – 2 бутона;
  • паличка кориці;
  • ваніль – ½ стручка;
  • збиті вершки для прикраси.

Важливо: яйця повинні бути максимально свіжими, без пошкоджень на шкаралупі. Попередньо їх потрібно добре вимити.

Жовтки і цукор викладіть в блендер і добре збийте до однорідного стану. Перелийте суміш в каструлю, додайте молоко або вершки та перемішайте. Покладіть в каструлю корицю, гвоздику та ваніль.

Каструлю поставте на слабкий вогонь і нагрівайте приблизно 15 хвилин, постійно помішуючи суміш. Зніміть напій з вогню та помішуйте ще декілька хвилин. Процідіть ег-ног, щоб видалити спеції, розлийте по келихах, прикрасьте вершками і посипте мускатним горіхом.

Яблучний збитень

Збитень – традиційний східнослов’янський напій, який готували на Русі споконвіку. Гарячий і ароматний узвар зігрівав душу та надавав сил в сувору зиму або дощову осінь. Пізніше його витіснили чай та кава, і лише на початку ХХ століття популярність збитню стала відроджуватися. І не дарма: напій сповнений вітамінів і чинить не лише зігріваючу, але і протизапальну дію.

Яблучний збитень - напій сповнений вітамінів і чинить не лише зігріваючу, але і протизапальну дію
Яблучний збитень – напій сповнений вітамінів і чинить не лише зігріваючу, але і протизапальну дію

Інгредієнти для збитня:

  • яблука – 2 шт.;
  • м’ята сушена – 2 ч. л.;
  • корінь імбиру – 1 см.;
  • паличка кориці;
  • гвоздика – 4 бутона;
  • мед – 5 ст. л.;
  • вода – 6 ст.

Яблука вимити, видалити серцевину та нарізати на шматочки разом зі шкіркою. Скласти в каструлю. Додати м’яту, очищений і дрібно нарізаний імбир, корицю і гвоздику. Залити все водою.


Поставити каструлю на плиту. Коли суміш закипить, зменшити вогонь до мінімального та варити близько 15 хвилин. Зняти каструлю з вогню, додати мед, добре перемішати і закрити кришкою. Дати напою настоятися 20-25 хвилин.

Настояний узвар процідити та розлити по келихах.

Традиційний шведський глег

Глег (швед. glögg, фін. glögi) – традиційний скандинавський напій, популярний в холодну пору року в Швеції, Данії, Естонії та Фінляндії. Іноді його називають шведським глінтвейном, так як він теж готується на основі вина. І все ж глег і глінтвейн – не одне і те ж.

Глег нероздільно пов’язаний зі смачною випічкою, теплою компанією та затишною невимушеною атмосферою. Недарма він став невід’ємною частиною скандинавської філософії хюгге – мистецтва щасливого життя.

Глег нероздільно пов’язаний зі смачною випічкою, теплою компанією та затишною невимушеною атмосферою

Глег нероздільно пов’язаний зі смачною випічкою, теплою компанією та затишною невимушеною атмосферою

Інгредієнти для класичного шведського глега:

  • сухе червоне вино – 1 пляшка;
  • цукор (білий або коричневий) – 100 г.;
  • ізюм-60 г.;
  • кориця – 2 палички;
  • цедра одного апельсина;
  • товчений очищений мигдаль – 50 г.;
  • коньяк або горілка-50 мл.

У каструлю вилити вино, додати спеції, родзинки та цедру. Нагріти суміш до 60-70 °C, додати цукор і добре перемішати до повного його розчинення.


Томити напій на повільному вогні 20-30 хвилин, після чого зняти з плити та залишити настоюватися протягом 30-60 хвилин. Перед подачею глег підігріти, додати в нього горілку або коньяк і розлити по келихах.

Безалкогольний яблучний сидр

Історію винаходу сидру приписують собі відразу кільком країнам: Франції, Іспанії та Німеччині. Французька версія свідчить, що одного разу Карл Великий випадково сів на мішок з перезрілими яблуками – плоди розчавились, в результаті чого і з’явився сидр. Іспанці говорять, що традиція пити сидр пішла від іспанських моряків, які замінювали яблуками прісну воду: під час довгого плавання яблучний сік перетворювався на вино.

Яблучний сидр відомий своїми антиоксидантними властивостями, здатністю очищати організм від токсинів, знищувати бактерії та покращувати травлення
Яблучний сидр відомий своїми антиоксидантними властивостями, здатністю очищати організм від токсинів, знищувати бактерії та покращувати травлення

Як би там не було, сьогодні сидр популярний у всьому світі. Крім чудового смаку напій відомий своїми антиоксидантними властивостями, здатністю очищати організм від токсинів, знищувати бактерії та покращувати травлення.

Інгредієнти для напою:

  • яблучний сік (краще свіжовичавлений) – 2 л.;
  • апельсин – 1 шт.;
  • груша – 1 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • паличка кориці;
  • корінь імбиру – 2 см.;
  • гвоздика – 2-3 бутона.

З фруктів видаліть серцевину та наріжте їх на тонкі скибочки. Вилийте яблучний сік в каструлю, поставте на середній вогонь та доведіть до кипіння. Додайте фрукти, очищений і натертий імбир, а також спеції.

Варіть суміш десять хвилин на слабкому вогні, вимкніть плиту та потримайте напій під кришкою близько години. Розлийте сидр по стаканах і прикрасьте їх цедрою апельсина.

Бажаємо вам здоров’я, гарного настрою, тепла і затишку в будь-яку погоду.


Більше цікавих статей на тему:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.