Рецепти п’яти кращих крем-супів осені

Рецепти п'яти кращих крем-супів осеніСправжня класика осені – це густий крем-суп або суп-пюре із сезонних овочів і грибів. Якщо не знаєте чим зігрітися прохолодним осіннім днем, почніть готувати ці страви, максимально використовуючи всілякі сезонні продукти. Особливістю більшості таких супів є те, що для їх приготування овочі та гриби варять на повільному вогні до м’якості, а потім перебивають в пюре за допомогою блендера з ароматними травами. В якості рідини зазвичай використовують воду чи бульйон – м’ясний або овочевий. До речі, різниця між крем-супом і супом-пюре лише в одному інгредієнті – в крем-суп для більшої ніжності додають вершки, а суп-пюре радує своїм овочевим смаком без їх додавання. Давайте ознайомимося з рецептами найпопулярніших супів, які обов’язково варто приготувати цієї осені.

Гарбузовий суп-пюре

Такий суп допоможе перезавантажити імунну систему – в одній склянці гарбуза міститься приблизно 1/3 добової дози вітаміну С. Регулярне вживання гарбуза допомагає знизити рівень холестерину та вирівняти рівень цукру в крові, що добре для здоров’я серця і судин.

Інгредієнти:

  • Оливкова олія – 2 ст. л.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Стебло селери – 1 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Гарбуз баттернат – 4 склянки;
  • Чебрець – 1/2 ч. л.;
  • Курячий або овочевий бульон – 4 склянки;
  • Сіль, перець по смаку.

Спосіб приготування:

Нарізуємо гарбуз кубиками, а моркву, селеру та цибулю невеликими шматочками. Розігріваємо оливкову олію у глибокому ронделі.

Рондель, рондельок (від пол. rondel) чи сотейник (від рос. сотейник — «посудина для соте») — різновид сковороди чи каструлі з високими стінками і, як правило, довгою ручкою, досить масивний, глибокий. – Вікіпедія.

Відправляємо туди моркву, селеру та цибулю. Готуємо 3 – 4 хвилини до пом’якшення овочів.

Додаємо кубики гарбуза, чебрець, бульйон, сіль та перець. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь та варимо на повільному вогні 30 хвилин. Готовність перевіряємо виделкою — овочі повинні бути м’якими, але не «паштетними».

Перебиваємо суп в пюре блендером, розливаємо по тарілках.

Суп-пюре з гарбуза

Суп-пюре з гарбуза

Порада: такий суп традиційно прикрашають обсмаженими гарбузовим насінням або, вмішують спірально гарбузову олію – для ще більш глибокого смаку і аромату.

Морквяний суп-пюре

Всім відомо, що морква надзвичайно багата вітаміном А, що дуже корисно для наших очей. Також морква покращує апетит, знижує стомлюваність, позитивно впливає на підшлункову залозу.

Інгредієнти:

  • Маленька цибуля – 1 шт.;
  • Вершкове масло – 2 ст. л.;
  • Курячий або овочевий бульйон – 5 склянок;
  • Морква – 3 склянки;
  • Картопля – 1 склянка;
  • Сіль і перець по смаку.

Спосіб приготування:

Розрізаємо цибулю. Тушкуємо її в ронделі на олії до прозорості, на повільному вогні. Додаємо порізану моркву, картоплю, а також бульйон. Доводимо до кипіння.

Накриваємо кришкою та варимо 20 хвилин на повільному вогні до м’якості овочів.

Перебиваємо суп блендером в пюре, доводимо до смаку сіллю і перцем.

Суп-пюре з моркви

Суп-пюре з моркви

Порада: не пошкодуйте часу та протріть суп після блендера через сито — так ви відокремте великі шматочки і суп вийде ідеально однорідним.

Крем-суп із цукіні

Щоб перезарядитися калієм, клітковиною, кальцієм, вітамінами групи B і С, потрібно їсти цукіні. Тому готуємо овочевий крем-суп з цукіні та вершками.

Інгредієнти:

  • Оливкова олія – 1 ст. л.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Часник – 1 зубчик;
  • Цукіні – 4 шт.;
  • Картопля – 2 шт.;
  • Курячий або овочевий бульон – 1 л.;
  • Жирні вершки – 3/4 склянки;
  • Сіль, перець по смаку.

Спосіб приготування:

У ронделі розігріваємо оливкову олію, тушкуємо на повільному вогні дрібно порізану цибулю, за 2 хвилини до готовності додаємо подрібнений часник. Додаємо нарізані цукіні та картоплю, бульйон і доводимо до кипіння.

Потім міняємо вогонь на середній та варимо овочі 30 хвилин. Готовність перевіряємо виделкою — овочі повинні бути м’якими. Охолоджуємо 5 хвилин.

Перебиваємо суп блендером в пюре, додаємо вершки, сіль та перець.

Крем-суп із цукіні

Крем-суп із цукіні

Порада: підкресліть зелений колір цього крем-супу жменькою руколи поверх або завитком з масла авокадо.

Томатний суп-пюре

Гаспачо пост здав, гарячий томатний суп-пюре пост прийняв! Особливо приємно, що пігмент лікопін, який є потужним антиоксидантом і допомагає захистити організм від серцево – судинних та інших захворювань, який саме і визначає забарвлення томатів, підвищується в концентрації саме при термообробці.

Інгредієнти:

  • Оливкова олія – 2 ст. л.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Часник – 1 зубчик;
  • Мука – 2 ст. л.;
  • Томати – 1,5 кг;
  • Томатна паста – 2 ст. л.;
  • Цукор – 1 ч. л.;
  • Овочевий бульон – 3 склянки;
  • Гвоздика подрібнена – 1/8 ч. л.;
  • Сіль і перець по смаку.

Спосіб приготування:

Розігріваємо масло в ронделі. Додаємо дрібно нарізану цибулю, обсмажуємо на повільному вогні 8 – 10 хвилин. За 2 хвилини до готовності додаємо дрібно нарізаний часник, постійно перемішуємо. Додаємо муку та готуємо ще 3 хвилини, не забуваємо помішувати.

Додаємо помідори, томатну пасту, цукор і бульйон, доводимо до кипіння та готуємо на повільному вогні 30 хвилин. Додаємо гвоздику, сіль та перець. Знімаємо з вогню та даємо супу трохи охолонути.

Перебиваємо суп блендером в пюре і перед подачею ще раз трішки підігріваємо.

Суп-пюре з помідорів

Суп-пюре з помідорів

Порада: такий суп можна прикрасити, додавши по спіралі трохи оливкової олії, змішаної з соусом-песто. Також відмінно виглядатимуть у цьому супі листочки зеленого базиліка.

Крем-суп з лісовими грибами

Ніжний крем-суп з насиченим ароматом грибів принесе до вашого столу щедру порцію вітамінів В1, В2, С, D і РР. Вітаміну В1 в грибах, наприклад, стільки ж, скільки в зерні та печінці, а за вмістом вітаміну D, гриби еквівалентні вершковому маслу.

Інгредієнти:

  • Лимон – 1/2 шт.;
  • Свіжі лісові гриби – 400 г;
  • Печериці – 200 г;
  • Цибуля – шалот – 3 шт.;
  • Масло вершкове – 50 г;
  • Біле вино – 100 мл;
  • Курячий бульон – 0,5 л;
  • Часник – 1 зубчик;
  • Жирні вершки – 200 мл;
  • Сіль, перець по смаку.

Спосіб приготування:

Лимон вичавлюємо поверх грибів. Розтоплюємо масло в ронделі, додаємо нарізану цибулю та обсмажуємо її до прозорості — це займе 4 – 5 хвилин.

Додаємо гриби, накриваємо кришкою та готуємо на повільному вогні 10 хвилин до тих пір, поки гриби не пустять сік.

Додаємо м’ятий часник, вино та бульйон, трішки приправляємо сіллю та перцем. Варимо на слабкому вогні ще 10 хвилин. Даємо охолонути 5 хвилин, Перебиваємо суп блендером в пюре.

Додаємо в суп вершки та варимо ще 10 хвилин. Перед подачею приправляємо та прикрашаємо за смаком.

Грибний крем-суп

Грибний крем-суп

Порада: ідеальний компаньйон для грибного крем-супу — це класичні або часникові сухарики з білого хліба.


Більше цікавих статей на тему:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *