Як приготувати гриби – основні базові правила

Як приготувати гриби – основні базові правилаНизькокалорійні, корисні та смачні гриби займають аж ніяк не останнє місце у переліку улюблених інгредієнтів до страв у багатьох господинь. Цінуються гриби, звичайно ж, перш за все, за їх неповторний аромат, а також за збагачений корисними мікроелементами хімічний склад. Та й в плані смакових якостей страви з грибів навряд чи можуть залишити байдужим. Але всі ці переваги легко зіпсувати неправильною обробкою та приготуванням грибів. Щоб цього не сталося, варто відмовитися від деяких кулінарних стереотипів і переглянути свій підхід до процесу приготування грибів. Мистецтву приготування цього продукту може навчитися кожна господиня — головне мати бажання та натхнення.

Гриби не можна довго зберігати

Більшість грибів не можна зберігати довше аніж 6 годин. Винятком з правил є тільки печериці, лисички та гливи. Для них тривалість зберігання продовжується на термін не більше доби. Тому обробляти гриби потрібно якомога швидше.

Після промивання під водою та очищення гриби потрібно помістити в дещо підсолену воду, щоб вони не потемніли. А вже після цього можете сміливо піддавати гриби подальшій обробці та приступати до приготування.

Більшість грибів не можна зберігати довше аніж 6 годин

Більшість грибів не можна зберігати довше аніж 6 годин

Гриби повинні «дихати»

Багато господинь за звичкою відправляють свіжі гриби на зберігання в холодильник в щільно закритому контейнері або туго зав’язаному пакеті. Але такий спосіб зберігання — не найкращий для такого делікатного продукту. Справа в тому, що при зберіганні в закритих посудинах гриби стануть слизькими та зморшкуватими. І, звичайно ж, такі зміни не пройдуть безслідно. Вони погано вплинуть в першу чергу на смакові якості продукту.


Тому, щоб гриби зберегли свій смак і аромат, тримати в холодильнику їх потрібно тільки в паперовому пакеті та бажано лише у вертикальному положенні. А щоб гриби не висохли, поверх них можна покласти вологий паперовий рушник. Крім того, гриби не варто зберігати в мокрому вигляді, а мити їх потрібно тільки перед приготуванням.

Тому, щоб гриби зберегли свій смак і аромат, тримати в холодильнику їх потрібно тільки в паперовому пакеті та бажано лише у вертикальному положенні

Тому, щоб гриби зберегли свій смак і аромат, тримати в холодильнику їх потрібно тільки в паперовому пакеті та бажано лише у вертикальному положенні

Не всі гриби можна сушити

Найвдалішим способом заготувати гриби на зиму вважається сушіння. Сушені гриби зберігають всі свої поживні властивості, а також набувають яскраво вираженого аромату, який ідеально підходить для супів та інших страв.

Однак, набравши цілий кошик грибів, не поспішайте відразу братися за справу. Далеко не всі види грибів підходять для сушіння! Це все через гіркоту яка може міститись у них і яка в процесі сушіння тільки посилюється. Ідеальними для сушіння грибами вважаються білі гриби, лисички, опеньки, підосичники та підберезники.

Після промивання гриби необхідно ретельно просушити чистим паперовим рушником, а потім відправити до духовки. А якщо ви маєте час, можете просто розкласти промиті гриби на рушнику та залишити їх сохнути приблизно на 1 годину. А вже після цього сміливо відправляйте гриби на подальшу сушку в духовку.

Ідеальними для сушіння грибами вважаються білі гриби, лисички, опеньки, підосичники та підберезники

Ідеальними для сушіння грибами вважаються білі гриби, лисички, опеньки, підосичники та підберезники

Правильний момент для солі

Мало хто знає, але у грибів досить делікатні відносини з сіллю. При додаванні цієї спеції важливо не переборщити та вибрати відповідний для цього момент. Чому саме так? Все досить просто: сіль здатна витягувати з грибів вологу, якої в їх складі досить багато. Відповідно, при додаванні солі на початку приготування, гриби будуть тушкуватися у власній рідині, яка з них виділиться. Тому для отримання оптимального результату гриби краще солити в кінці процесу приготування.

Грибам потрібна висока температура

Ще одним злочином проти грибів є приготування їх при недостатньому температурному режимі. Особливо актуальна ця проблема в тому випадку, якщо для приготування був неправильно обраний посуд.

Готувати гриби краще в посуді з товстими стінками. Ідеальним рішенням в такому випадку буде кухонне начиння з чавуну. Такий посуд прекрасно розжарюється та тримає тепло. В іншому посуді температура при додаванні грибів різко падає, порушуючи тим самим весь процес приготування продукту.

Щоб гриби вийшли максимально смачними та апетитними, їх потрібно класти тільки на розпечену сковороду і смажити протягом декількох хвилин. А якщо гриби будуть рум’янитися занадто швидко, вогонь завжди можна зменшити.

Щоб гриби вийшли максимально смачними та апетитними, їх потрібно класти тільки на розпечену сковороду і смажити протягом декількох хвилин, при цьому постійно помішуючи

Щоб гриби вийшли максимально смачними та апетитними, їх потрібно класти тільки на розпечену сковороду і смажити протягом декількох хвилин

Як отримати гриби правильної текстури та кольору

Хочете, щоб після приготування, гриби отримали золотисту скоринку? Перестаньте їх, не перестаючи, помішувати. Така дія порушує текстуру та колір готового продукту. Єдиним винятком з правила може стати тільки техніка «стір-фрай», яка і має на меті швидке обсмажування при постійному помішуванні. В інших випадках необхідно просто набратися терпіння та залишити гриби в спокої на якийсь час.

Стір-фрай – смаження з перемішуванням, коротке смаження (eng. stir-frying) − один з характерних для кухні Далекого Сходу способів приготування смажених страв. Суть цієї техніки полягає у короткотривалому підігріванні інградієнтів їжі на сильному вогні у поєднанні з одночасним інтенсивним їх перемішуванням. (інформація з Вікіпедії)

Хочете, щоб після приготування, гриби отримали золотисту скоринку? Перестаньте їх, не перестаючи, помішувати

Хочете, щоб після приготування, гриби отримали золотисту скоринку? Перестаньте їх, не перестаючи, помішувати

Смажені гриби – просто додай жиру

Причина для такого нав’язливого бажання постійно помішувати гриби при обсмажуванні полягає в переконанні, що грибам не вистачає жиру. Частково це занепокоєння цілком виправдане. Дійсно, в якийсь момент грибам насправді починає не вистачати жиру. Однак це зовсім не залежить від того, помішуєте ви їх чи ні. Вся справа в особливій губчастій структурі продукту. Тому, якщо ви хочете допомогти процесу та при цьому не завдати шкоди кольору та текстурі продукту, просто додайте періодично в сковороду невелику кількість жиру. Це може бути і сало, і олія, і звичайне масло: як вам завгодно.

А можливо у Вас є якісь секрети приготування грибів? Діліться в коментарях – буде всім цікаво!


Більше цікавих статей на тему:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *