Зберегти урожай до весни – це завдання, яке восени вирішує майже кожен дачник. Вже стала банальною фраза, що головне не тільки виростити хороший урожай, важливіше – зберегти його. У домашніх умовах найзручніше місце для зберігання вирощеного врожаю – це підвальне приміщення під будинком або обладнаний для цих цілей льох.
Правила зберігання урожаю
Умови збереження врожаю – це підтримка при зберіганні оптимальної температури і вологості. Крім зовнішніх умов зберігання, на збереження врожаю впливають ще такі фактори, як тара зберігання і способи закладки продукції.
Існує ряд нескладних правил, яких потрібно дотримуватися при зберіганні фруктів і овочів, щоб понести мінімальні втрати при зберіганні урожаю до весни:
- Для зберігання використовують найчастіше дерев’яні та пластикові ящики.
- Коренеплоди можна зберігати в більш великій тарі, фрукти в більш дрібних ящиках.
- Коренеплоди також можна зберігати в мішках з тканини.
- Тара повинна бути міцною, щоб витримувати вагу продукції.
- Стелажні стійки повинні бути виконані з міцних брусків.
- Стінки ящиків не повинні бути суцільними (краще робити з рейок), оскільки фруктам і овочам необхідно «дихати».
- Перед початком використання тару необхідно продезинфікувати, щоб забезпечити гігієнічність тари.
- Якщо в підвальному приміщенні взимку плюсова температура (але не вище +5 градусів), а відносна вологість повітря 70 – 80% і присутня хороша вентиляція, то в такому приміщенні можна зберігати кочанну капусту і коренеплоди.
Устаткування сховища для урожаю
Уздовж однієї стіни сховища роблять засік шириною 1 м для картоплі та коренеплодів. Щоб поліпшити вентиляцію, стінки і підлогу стелажів засіки монтують з дощок із щілинами шириною 20 мм. Уздовж іншої стіни споруджують у три яруси стелажі, на яких зберігають капусту, банки з соками, варенням, консерви.
Найважливішими факторами для зберігання урожаю є температура і вологість. Для більшості овочів і картоплі температура не повинна опускатися нижче 0 градусів за Цельсієм (інакше вони промерзнуть) і підніматися вище 5 градусів. Капуста, часник і цибуля добре зберігаються при температурі нижче 0 град. При температурі 2 – 10 град непогано себе почувають огірки, томати, картопля, перець, груші та яблука. Інші овочі воліють температуру близьку до 0 град.
Оптимальна вологість повинна підтримуватися на рівні 90 – 95%.
Зберігання коренеплодів
Для зберігання в підвальному приміщенні коренеплоди пересипають піском. Укладені в «пірамідки», вони не повинні торкатися один одного. Нижні кладуть на шар піску (2 – 2,5 см). «Головки» морквин направляють назовні. Буряк, ріпу, редьку кладуть у ящики, перекладаючи з помірно вологим, чистим піском.
Зберігання яблук та груш
Яблука, які призначені для зберігання, укладають в ящики, дно яких вистилають папером, а потім засипають шаром стружки. Зверху яблука також закривають папером і пересипають шаром стружки.
Оптимальною температурою для зберігання яблук вважається -2 + 4 градусів. Вологість повинна бути близько 85 – 95%. При більш високій вологості яблука почнуть гнити.
Груші зберігають аналогічним чином, але при температурі -1 + 2 градусів. При правильному зберіганні яблука зберігаються 5 – 8 місяців, а груші – близько 5 місяців.
Таким чином, зберегти врожай – це проблема, від вирішення якої залежить не тільки різноманітність столу взимку, але й питання невитрачених даром зусиль влітку на дачній ділянці.
Корисна порада. Якщо ви збираєтеся плести коси для зберігання часнику, важливо не пересушити листя. Остаточно вони висохнуть в сплетеному вигляді. Довго зберігати часник в косах не бажано (максимум 2 – 3 місяці), оскільки зубчики часнику швидко сохнуть.