Як збільшити термін служби кухонних ножів – корисні поради

Як збільшити термін служби кухонних ножів - корисні порадиКухонний ніж – абсолютно незамінний інструмент на кожній кухні, адже без нього просто неможливо приготувати жодної страви. Оскільки користуватися ножом доводиться регулярно, то його якість не повинна викликати у господинь ніяких нарікань. Будь-який кухонний ніж повинен бути зручним у використанні, мати хорошу міцність та бути стійким до появи іржі. А щоб ніж прослужив вам якомога довше, потрібно правильно за ним доглядати. У цьому матеріалі розповімо, як без надмірних зусиль продовжити термін служби кухонних ножів. Беріть на замітку!

Зберігайте ножі окремо від інших столових приладів

На кухні у більшості людей ножі зберігаються разом з іншими столовими приладами, і це вже увійшло у звичку. Але, якщо ви хочете, щоб ножі прослужили вам якомога довше, зберігайте їх окремо від ложок, виделок та іншого кухонного інвентарю.


Справа в тому, що контакт ножів з іншими кухонними приладами призводить до швидкого затуплення їх лез. Крім того, нерідко в лотку з посудом з’являється волога, яка сприяє появі іржі. Тому заведіть для ножів окремий лоток або зберігайте їх на спеціальних магнітних тримачах.

Якщо ви хочете, щоб ножі прослужили вам якомога довше, зберігайте їх окремо від ложок, виделок та іншого кухонного інвентарю

Якщо ви хочете, щоб ножі прослужили вам якомога довше, зберігайте їх окремо від ложок, виделок та іншого кухонного інвентарю

Не кидайте ножі в раковину

Навіть якщо до ножа присхло щось, не варто кидати їх у раковину та залишати там на довгий час. По-перше, це небезпечно, оскільки так можна поранитися під час миття посуду. А по-друге, від тривалого перебування у воді ножі навіть з нержавіючої сталі можуть покритися плямами іржі.

Намагайтеся мити ножі відразу після їх використання, і особливо це потрібно робити відразу після нарізки фруктів і томатів. Через те, що в їх складі міститься кислоти – на лезі також можуть з’явитися іржаві плями.

Намагайтеся мити ножі відразу після їх використання

Намагайтеся мити ножі відразу після їх використання

Мийте ножі вручну

Відомий шеф-кухар Еліас Кайро (Elias Cairo) досі користується ножами, які були придбані ним ще 15 років тому. На його думку, головний секрет довголіття ножів криється в якісному догляді за ними. Свої ножі шеф-кухар ніколи не миє грубими миючими засобами. Для цих цілей Еліас використовує звичайне рідке мило. Ножі він миє тільки вручну, акуратно протираючи леза та після цього ретельно витираючи їх м’якою серветкою.

Тому, якщо ви миєте ножі в посудомийній машині, та ще й з іншими кухонними приладами, швидше відмовтеся від цієї затії. У такого підходу набагато більше мінусів, ніж ви могли подумати. По-перше, через якийсь час на ножах з’являться сліди іржі. А по-друге, після певної кількості миття ручка ножа почне деформуватися.

Тому, якщо вам не хочеться витрачати гроші на покупку ножів, мийте їх вручну. І хоча такий спосіб займає більше часу, результат такого догляду перевершить всі очікування.

Ножі старайтесь мити тільки вручну, акуратно протираючи леза та після цього ретельно витираючи їх м'якою серветкою

Ножі старайтесь мити тільки вручну, акуратно протираючи леза та після цього ретельно витираючи їх м’якою серветкою

Окремі ножі для різних видів продуктів

На кухні у всьому повинен бути порядок, і ножі тому не виняток. Щоб уникнути швидкого затуплення лез, радимо використовувати окремі ножі для різних видів продуктів.

До прикладу, якщо на кухні є необроблений кусок м’яса , який вимагає відділення сухожиль, кісток та інших частин, то ні в якому разі не можна його обробляти ножом для шинкування та нарізки. Для таких робіт потрібно використовувати обвалочний ніж, який призначений саме для обробки м’ясних туш. Використання такого кухонного інструменту дозволить уникнути затуплення леза та пошкоджень його поверхні.

Щоб уникнути швидкого затуплення лез, радимо використовувати окремі ножі для різних видів продуктів

Щоб уникнути швидкого затуплення лез, радимо використовувати окремі ножі для різних видів продуктів

Вчасно та правильно заточуйте ножі

Ще одним не менш важливим етапом догляду за ножами вважається їх своєчасне заточування. Працювати з тупим ножом важко та небезпечно. До того ж ви витратите набагато більше часу на готування, якщо ніж погано заточений.

Частота заточування леза безпосередньо залежить від того, як часто ви використовуєте ніж, а також те, з якого матеріалу зроблена обробна дошка. Значно скорочують термін служби ножів поверхні з металу, каменю та кераміки.


Заведіть звичку вчасно точити ножі. Працюючи з гострим ножем, ви не тільки заощадите свій час, але і виконаєте порізку всіх продуктів максимально якісно.

А щоб ножі прослужили вам якомога довше, важливо не тільки їх періодично заточувати, але і робити це правильно. Під час заточування потрібно витримувати певний кут: для кухонних ножів цей параметр коливається в межах 10-30 градусів.

А перевірити, наскільки гостро заточений ніж, завжди можна на помідорі. Якщо він дійсно гострий, овоч можна буде розрізати без особливих на те зусиль.

Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви зможете набагато довше продовжити термін служби кухонних ножів.


Більше цікавих статей на тему:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *