Скільки ми всього можемо приготувати з наших улюблених помідорів: на зиму ми і маринуємо, і солимо, і в’ялимо. Але як хочеться зберегти цей свіжий аромат літа і неповторний смак спілого плоду, дозрілого під літнім сонечком. Думаю, багато господинь знають, як зберігати помідори свіжими довгий час. Ну а тим, хто не знає, зараз розкажу як зберігати помідори в домашніх умовах.
Як зберігати помідори у домашніх умовах?
Хто вирощує помідори на своїй дачній ділянці, вже знає, варто одному з них почервоніти, як сусідські плоди теж починають дозрівати швидше. Все це завдяки фолієвій кислоті, яка відповідає за дозрівання і допомагає швидше почервоніти всім томатам на кущі. Ось цю особливість можна використовувати і при зберіганні.
Ні, ми не будемо вибирати для тривалого зберігання самі стиглі плоди, тому як вони через три дні стануть пухкими і почнуть псуватися. Такі навіть в холодильнику такі плоди довго не лежать.
Для зберігання знімаємо томати зовсім незрілі. Тільки вибирати потрібно не зовсім зелені, а молочної стиглості, коли шкірка стає світлою, з білуватим відтінком.
Всі зняті плоди розкладаємо по ящиках. Дуже зручні від яблук, з магазину, можна використовувати і коробки, але щоб вони були низькими. Тут дуже важливий доступ повітря до всіх помідорів, розкладати їх бажано в один шар, плодоніжкою вгору. У такому вигляді помідори будуть зберігатися близько трьох місяців, якщо буде підтримуватися температура 12-15 градусів.
Але, природно, з часом помідори починають псуватись і цей процес потрібно не упустити. Тому, не забуваємо переглядати наше сховище і відбирати порожевілі помідори в окрему тару.
Рожеві, але ще не стиглі помідори потрібно зберігати окремо і температура повинна бути нижчою, близько 8 – 10 градусів. Тоді вони будуть дозрівати довше. Але все ж потрібно перевіряти їх частіше і відбирати вже повністю стиглі.
Зрілі помідори можна зберігати протягом тижня при температурі 1 – 2 градуси. Потрібно знати, що в холодильнику вони швидко стають пухкими, тому в нижньому відділенні давайте їм лежати не більше двох-трьох днів.
Як зберігати помідори в холодильнику?
Для дозрівання зелених помідорів холодильник не найкраще місце. Там немає доступу повітря і томати швидше зіпсуються, ніж поспіють. А ось тиждень-другий можна зберігати недостиглі рожеві помідори, поки вони ще тверді.
Тільки не треба їх складати в поліетиленовий пакет, там швидко накопичується волога і томати починають псуватися. Стиглі помідори можна зберігати в пакетах без доступу кисню, але не більше трьох днів. Потім їх смак втрачається і вони стає схожими на магазинні.
Відмінно зберігають смак заморожені томати з шкіркою методом швидкої заморозки. Такі потім можна використовувати і в салати, і в супи.
Де зберігати помідори?
- Для тривалого зберігання (місяць-два) підійде прохолодний провітрюваний льох або підвал.
- Восени в ящиках помідори добре зберігаються на веранді, тільки не треба допускати прямого попадання сонячних променів.
- Так само можна зберігати і на закритому балконі, якщо вдасться дотримувати відповідну температуру.
- Холодильник більше підходить для короткострокового зберігання або заморожування. До речі, стиглі помідори краще зберігатимуться просто на столі.
Для зберігання потрібно вибирати плоди зі здорових кущів, що не уражених фітофторозом, цілих і міцних.
Якщо вам сподобався якийсь хороший сорт і ви хочете самостійно зібрати насіння, тоді дайте дозріти помідору на кущі. Це повинен бути плід першої кисті. Потім зніміть його і покладіть в тепле місце, поки він не стане зовсім м’яким. Тоді випускайте і промивайте насіння.