Ви переглядаєте: Головна > Корисні поради > Скороварка чи мультиварка – в чому різниця?

Скороварка чи мультиварка – в чому різниця?

Скороварка чи мультиварка – в чому різниця?Кожна господиня завжди прагне полегшити собі роботу на кухні. Для цього існують багато сучасних приладів, а одними з найпопулярніших є так звані мультиварки. Але також є прилади, схожі по функціоналу – скороварки. Розмаїтість кухонної техніки в магазині ускладнює вибір господиням, які не можуть вирішити, що ж краще – скороварка чи мультиварка, і яку скороварку або мультиварку купити, щоб звести до мінімуму час перебування на кухні. Давайте розберемося, в чому різниця між скороваркою та мультиваркою, і що потрібніше в господарстві.

Перший праобраз мультиварки та скороварки можна знайти у казці братів Грімм «Горщик каші»: «Раз, два, три – горщик, вари!» Люди завжди мріяли полегшити собі життя за допомогою різних кухонних пристроїв, які готують їжу без втручання людини, тому в XVII столітті у Франції з’явилася «прабабуся» сучасної скороварки, а в середині минулого століття японські виробники налагодили випуск рисоварок, на основі яких пізніше були створені мультиварки.

  • Мультиварка – каструля з електронним управлінням, в якій можна не лише варити та тушкувати, але і смажити, пекти, готувати на пару і у фритюрі, робити йогурт і варення, тощо.
  • Скороварка – це металева каструля з кришкою, що герметично закривається, та спеціальним клапаном, а їжа в ній готується під високим тиском, що помітно зменшує час її приготування.

Але на цьому різниця між двома приладами не закінчується.

Переваги та недоліки скороварок

Головні переваги цього приладу:

  • швидка швидкість приготування будь-яких продуктів харчування без попередньої підготовки (замочування);
  • збереження поживних властивостей та вітамінів;
  • економічність (невелика витрата електрики, мінімум масла при смаженні);
  • простота у використанні (всі продукти поміщаються у форму, закривається кришка і вибирається програма).

Недоліки:

  • не можна в процесі приготування відкривати кришку (вона повинна бути герметично закрита);
  • невеликий асортимент сучасних моделей.

Скороварка – це відмінний вибір для людей, що ведуть активний динамічний спосіб життя і не бажають витрачати час на приготування обідів.

Переваги та недоліки мультиварок

Переваги сучасних мультиварок:

  • можливість приготування багатьох складних страв (супів, плову, випічки, йогурту, тощо);
  • можливість приготування страв на пару (чим відрізняється мультиварка від пароварки: в мультиварки є всього один рівень для варіння на пару, в той час як в пароварці їх може бути 2 і більше, що дозволяє готувати одночасно декілька страв);
  • простий догляд за приладом (допускається миття чаші в посудомийній машині);
  • безліч додаткових опцій: відстрочка старту, підтримання необхідної температури страви, підігрів, автоматичне відключення.

Недоліки:

  • повільне приготування їжі;
  • необхідність використання декількох режимів для однієї страви;
  • велике енергоспоживання;
  • необхідність використання спеціального кухонного приладдя: ложок, лопаток (щоб не пошкодити покриття чаші).

Детальні відмінності мультиварки від скороварки

Скороварка тільки варить та тушкує, мультиварка багатофункціональна.

У скороварці страви готуються дуже швидко, саме завдяки високому тиску, завдяки якому температура кипіння води перевищує 100 ° С, тому м’ясний суп вариться за півгодини, картопля за 8 хвилин, а найжорсткіше м’ясо через 30 хвилин стає м’яким і ніжним. Мультиварка готує суп протягом двох годин, та й інші страви доходять до готовності повільніше за рахунок томління при низькій температурі.

Короткочасна теплова обробка в скороварці зберігає натуральний колір продуктів завдяки відсутності кисню, а тривале томлення їжі в мультиварці, що нагадує приготування в печі, дозволяє зберегти всі вітаміни та мінерали, отримавши страви з незвичайним смаком і ароматом. Приготування в мультиварці вимагає мінімальної кількості жиру, тому страви виходять низькокалорійними та дієтичними.

Мультиварку можна відкривати під час її роботи, щоб перевірити ступінь готовності продуктів або додати необхідні інгредієнти, а скороварку відкрити неможливо через високий тиск всередині, тому якщо ви забули щось покласти, доведеться з цим змиритися.

Мультиварка має компактні розміри, тому ідеально впишеться в будь-яку кухню, а громіздка скороварка займає багато місця, тому підходить не всім.

Скороварка за рахунок розпеченого пару не може вважатися безпечним кухонним приладом, а мультиваркою користуються навіть діти, оскільки її корпус не нагрівається.

Наявність таймеру з відкладеним стартом у мультиварки дає можливість приготувати в ній будь-яку страву до певного часу, а в скороварці такої опції немає. Погодьтеся, приємно прокинутися вранці і насолоджуватися гарячою кашею на сніданок, а не розігрівати вчорашню страву.

Мультиварка має компактні розміри, тому ідеально впишеться у будь-яку кухню

Мультиварка має компактні розміри, тому ідеально впишеться у будь-яку кухню

Які види мультиварок і скороварок існують?

Як мультиварки та скороварки краще справляються зі своїми обов’язками, зазвичай легко зрозуміти на практиці в процесі експлуатації. Відмінності в моделях залежать від функціоналу – чим складніше «начинка» і більше різних опцій, тим досконаліший та дорожчий девайс.

У мультиварці є наступні програми: «гречка», «молочна каша», «плов», «суп», «варіння», «тушкування», «жарка», «варіння на пару», «випічка», «паста», «тісто», «йогурт», «крупи», «піца », «десерти», «пастеризація »,« консервація », « підігрів », «підігрів дитячого харчування», тощо. Серед додаткових опцій варто відзначити програмування часу готування, захист від включення без чаші, три режими приготування (швидкий, повільний і середній) і функцію «невелику кількість», завдяки якій можна швидко приготувати порцію страви на одну людину. У комплектацію входять також різноманітні аксесуари: лопатка для перемішування страви, мірний стаканчик, супова ложка і чаша для варіння на пару.

Скороварки бувають електричні та механічні: перші працюють від електромережі, а другі, зроблені з алюмінію або сталі, використовуються як звичайні каструлі, які потрібно ставити на плиту. Проте слід мати на увазі, що алюмінієві скороварки погано контактують з індукційною або керамічною плитою та залишають на поверхні плями. Механічні прилади зі сталі або її сплавів, які можна використовувати для будь-яких кухонних плит, оснащені системою блокування кришки, опцією вибору тиску та іншими ноу-хау.

Скороварки бувають електричні та механічні: перші працюють від електромережі, а другі, зроблені з алюмінію або сталі, використовуються як звичайні каструлі, які потрібно ставити на плиту

Скороварки бувають електричні та механічні: перші працюють від електромережі, а другі, зроблені з алюмінію або сталі, використовуються як звичайні каструлі, які потрібно ставити на плиту

Електричні скороварки звичайно підрозділяються на прилади з вузькою спеціалізацією (рисоварки, кашоварки, макароноварки) і багатофункціональні агрегати (скороварки-мультиварки) з електронним управлінням, в яких можна готувати будь-які страви.

Головна відмінність мультиварки від скороварки-мультиварки полягає в тому, що суміщений варіант поєднує в собі функції обох приладів, і ви самі вирішуєте, варити чи вам суп під високим тиском за півгодини або дати страві доходити до готовності протягом декількох годин. У багатьох сучасних моделях мультиварок з функцією скороварки присутні до 70 програм, включаючи жарку з відкритою кришкою і приготування попкорна. Єдиний недолік цієї техніки – висока вартість!

Складно вибрати кращу скороварку та мультиварку, оскільки кожна з них має свої переваги і недоліки. У будь-якому випадку ви будете позбавлені від повсякденного кухонного рабства, вам слід просто завантажити продукти в чашу і натиснути кнопку – все інше «інтелектуальна» каструлька зробить без вашої участі. Ще один плюс – ваш особистий домашній «шеф-кухар» ніколи не втомлюється і завжди готовий до роботи!



Публікації по темі:


Залишити відгук