Гарбуз – все, що потрібно знати про нього

Гарбуз - все, що потрібно знати про ньогоВажко уявити собі осінній стіл без золотистого гарбуза. Він став символом доброго врожаю, хоча по факту, для вирощування гарбуза, практично не потрібно майже ніяких зусиль — з бур’янами він добре уживається і до ґрунту не дуже вимогливий. Гарбуз став також офіційною емблемою ще однієї цікавої осінньої події-свята Хелловіну. 31 жовтня світильники з гарбуза прикрасять столи в багатьох сім’ях по всьому світі. Ну, а через відмінний смак, високу поживну цінність і універсальність ми готові їсти страви з гарбуза і по святах, і по буднях – на сніданок, обід і вечерю. У цьому матеріалі, розповідаємо про корисні властивості, цікаві факти і кулінарне застосування – буквально все, що вам потрібно знати про гарбуз.

Цікаві факти про гарбуз

З ботанічної точки зору гарбуз – це ягода, проте вона знайшла застосування і в десертних, і в звичайних – «несолодких» стравах. Саме тому гарбуз іноді вважають овочем.



Гарбуз вирощують майже повсюдно, саме тому національні страви з ним можна знайти практично у всіх кухнях світу. Жартома кажуть, що його можна виростити скрізь, ну хіба, крім Антарктики. Ну а найбільшими виробниками гарбуза вважаються США, Мексика, Китай та Індія.

Трохи цікавої  «гарбузової» математики:

  • Всього існує понад 50 сортів гарбуза.
  • Найбільший гарбуз у світі важив понад 250 кілограмів.
  • Вважається, що гарбуз «одомашнили» ще 5000 років тому.

Ну і декілька слів про те, як складалися багатовікові відносини людини та гарбуза. У середньовіччі його включали до складу приворотного зілля, оскільки вважалося, що гарбуз має ефект афродизіаку. Народні рецепти приписують гарбузові також здатність зцілювати від укусів змій і виводити ластовиння (веснянки, веснушки, «поцілунки сонця» ). Ну а найкращий спосіб наших прадідів побороти безсоння — це випити склянку гарбузового соку на ніч.

З ботанічної точки зору гарбуз - це ягода, проте вона знайшла застосування і в десертних, і в звичайних – «несолодких» стравах

З ботанічної точки зору гарбуз – це ягода, проте вона знайшла застосування і в десертних, і в звичайних – «несолодких» стравах

Корисні властивості гарбуза

Звичайно, деякі з перерахованих вище фактів можуть викликати тільки посмішку, проте сьогодні корисні властивості гарбуза досить добре вивчені. І якщо не в якості приворотного зілля, то в іншому вигляді ця золотиста ягода дійсно здатна принести користь людині.

Отже, незважаючи на те, що практично на 90% гарбуз складається з води, решта 10% вмістили в себе величезну кількість корисних речовин. Всім відомо, що гарбуз – це величезне джерело бета-каротину, який в нашому організмі перетворюється у вітамін А. Його в гарбузі міститься навіть більше, ніж у моркві. До речі, користь цього вітаміну полягає не тільки в підтримці зору, але і у поліпшенні стану шкіри, також гарбуз чинить позитивний вплив на серцево-судинну систему.

За мінеральним профілем гарбуз теж відзначився: залізо, калій, кальцій, фтор, мідь. Саме тому гарбуз часто рекомендують при анемії та лікуванні набряків. А його невисока калорійність, доповнена високою харчовою цінністю, буде корисна також і при ожирінні.

Всім відомо, що гарбуз – це величезне джерело бета-каротину, який в нашому організмі перетворюється у вітамін А.

Всім відомо, що гарбуз – це величезне джерело бета-каротину, який в нашому організмі перетворюється у вітамін А.

Гарбузове насіння відоме як мало не найкраще джерело цинку, надзвичайно корисного для регенерації шкіри та підтримки чоловічого здоров’я. Також насіння гарбуза використовують і в якості антиглистового препарату.

Допомагає гарбуз і при лікуванні хворіб органів шлунково-кишкового тракту. Наприклад, вживання сирої м’якоті добре позначається на стані кишечника, жовчного міхура та печінки. А гарбузовий сік рятує при підвищеній кислотності шлунку, що часто супроводжує гастрит.

Гарбузі також має імуностимулюючу та протизапальну властивості. Ну а якщо ви застудилися, приготуйте собі поживну кашу з гарбузом, яка підтримає сили організму, усуне високу температуру та допоможе вилікувати бронхіт.

Однак, не слід забувати, що є випадки коли гарбуз протипоказано вживати — його не рекомендують при виразці шлунку, гастриті зі зниженою кислотністю та цукровому діабеті.


Як правильно вибирати гарбуз

Зібралися купувати гарбуз на ринку або в магазині? Чудово! Ось невеликий список того, на що потрібно звернути увагу при виборі:

  • перевірте, чи залишаються вм’ятини від пальців після натиску на шкірку гарбуза — це може сигналізувати про несвіжість, в ідеалі вони не повинні залишатися;
  • постукайте по гарбузі — хороша, стигла ягода видає яскравий, глухий звук;
  • вивчіть шкірку — вона повинна бути без вм’ятин, хвостик повинен бути підсохлим;
  • підключіть нюх – достиглий гарбуз пахне солодко та свіжо, перестиглі та кислі нотки у запаху неприпустимі.
Достиглий гарбуз пахне солодко та свіжо

Достиглий гарбуз пахне солодко та свіжо

Гарбуз в кулінарії

Гарбузові супи, оладки, запіканки, каші, пироги… Одними тільки стравами з гарбузом можна накрити весь стіл! Однак щоб трохи урізноманітнити меню, використовуйте перевірені або оригінальні поєднання смаків.

Нестаріюча класика – гарячі страви з гарбузовою м’якоттю, тушкованими овочами, зеленню, м’ясом і грибами. Сміливо комбінуйте ці інгредієнти та вигадуйте фірмове печеня, гарнір або запіканку. В основу страви додають крупи і тертий сир – вийде поживна страва для прохолодних осінніх вечорів.

Відваріть гарбуз разом із морквою та картоплею, пропустіть у блендері разом з протушкованою цибулею та додайте бульйону — і смачний гарбузовий крем-суп з ніжним смаком готовий.

Хочете більш яскравих нот? Приправте часником, пластівцями чилі та копченою паприкою.

Більше «лісового духу»? Додайте грибів і розмарину.

Подобається більш м’який смак? Влийте трохи вершків і посипте мускатним горіхом та кедровими горішками.

Ну а для оригінальності спробуйте поєднання гарбузового супу з соусами каррі та куркою.

У солодких стравах гарбуз найкраще себе проявить в поєднанні з морквою, яблуком, сухофруктами, горішками, вершками і прянощами — корицею, кардамоном, ваніллю і гвоздикою.

У солодких стравах гарбуз найкраще себе проявить в поєднанні з морквою, яблуком, сухофруктами, горішками, вершками і прянощами — корицею, кардамоном, ваніллю і гвоздикою

У солодких стравах гарбуз найкраще себе проявить в поєднанні з морквою, яблуком, сухофруктами, горішками, вершками і прянощами — корицею, кардамоном, ваніллю і гвоздикою

Можна нафантазувати фарширований солодкий гарбуз, придумати гарбузовий пиріг і урізноманітнити гарбузом свою ранкову вівсянку.

Загалом – ви вже можете зробити висновок про гарбуз, і сподіваємось ви будете використовувати його на своїй кухні. А якщо, ви вже давно готуєте цю ягоду, просимо ділитись рецептами.


Більше цікавих статей на тему:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *