Ви переглядаєте: Головна > Домашні заготовки > Мочені (квашені) яблука на зиму

Мочені (квашені) яблука на зиму

Мочені (квашені) яблука на зимуЦього року дуже великий урожай яблук і багато садівників що тільки не роблять з яблук: варять варення, повидло, різноманітні джеми, закривають у банки з соком і компотом, маринують яблука, а деякі заготовляють мочені яблука на зиму, квасять їх. Якщо Ви цього ніколи не робили, то вартує спробувати, оскільки процес цей не складний, а самі мочені яблука мають приємний кисло-солодкий смак, створюють неймовірно освіжаючу дію на організм і при цьому дуже довго зберігаються.

Як заготовити мочені яблука на зиму. Рецепт 1.

  • Спочатку вибираємо для яблук ємність. Це може бути емальоване відро, велика каструля, а якщо яблук багато, то підійде дерев’яна діжка.
  • З білої лляної тканини бажано пошити мішок об’ємом по внутрішньому периметру ємності, але приблизно на 20 см вище ємності. Мішок вкласти у ємність, а на дно мішка покласти шаром у 2 см листя смородини, вишні та естрагону.
  • Потім потрібно викласти у два ряди попередньо вимиті яблука, плодоніжками вгору.
  • Потім викласти знову ту ж зелень і знову два шари яблук, і так до самого верху ємності.
  • Верх мішка стягаємо і закручуємо. Зверху яблук кладемо дерев’яний кружок і щось важке (камінь, цеглина, гиря, тощо).

Для заливки упакованих яблук готуємо сусло.

  • Для цього на відро окропу беремо 250 г житнього борошна, по одній столовій ложці цукру, солі та сухої гірчиці.
  • Всі ці складові спочатку потрібно розчинити в окремому посуді з невеликою кількістю води.
  • Потім в цей посуд заливається відро окропу, все ретельно перемішується, накривається, охолоджується і відстоюється.

Цим суслом заливають яблука. У такому вигляді яблука повинні знаходитися 35-40 днів при негативній температурі, після чого їх можна подавати до столу.

Квасити яблука найкраще в дерев'яній бочці

Квасити яблука найкраще в дерев’яній бочці

Квашені яблука у льосі. Рецепт 2.

При наявності льоху або підвалу мочені яблука на зиму можна приготувати і за дещо іншим рецептом.

  • Для цього знадобляться яблука осінньо-зимових сортів, типу Антонівки. Яблука повинні бути здорові, з щільною м’якоттю, без пошкоджень і плям. Найкраще для них підійде невелика дерев’яна бочка.
  • Яблука миють і вкладають, намагаючись їх не пошкодити, рядами в бочку, знову ж таки, плодоніжками вгору.
  • Внутрішню поверхню бочки одночасно обкладають листям чорної смородини, вишні, соломою, попередньо ошпаривши їх окропом.
  • Листям і соломою яблука перекладають через кожні два ряди. Зверху укладають кружок і на нього також щось важке. Такий спосіб укладання яблук оберігає їх від пошкоджень, при цьому плоди набувають красивого золотистого кольору.

Для заливки готують кип’ячений і охолоджений розчин. Для цього на 10 літрів води беруть 400 г цукру і 25 г солі.

Бочку на початку залишають на 10 днів у приміщенні, де температура 20-25 градусів. Щодня в бочці знімають піну і доливають свіжий розчин. Коли розчин перестане пінитися і буде стійко закривати верхній шар яблук, ємність з яблуками переноситься у підвал або льох.

За цим рецептом яблука бувають готові через 25-30 днів.

До цього рецепту розчин для заливки яблук готують і за іншою схемою. На 10 літрів води беруть 200 г житнього борошна і по 60 грам солі і цукру. Борошно з цукром і сіллю заливають окропом, добре розмішують, проціджують і охолоджують. Цим розчином і заливають яблука.

Мочені яблука на зиму в прохолодному погребі чи підвалі добре зберігаються до самої весни.



Публікації по темі:


Залишити відгук