Цього року дуже великий урожай яблук і багато садівників що тільки не роблять з яблук: варять варення, повидло, різноманітні джеми, закривають у банки з соком і компотом, маринують яблука, а деякі заготовляють мочені яблука на зиму, квасять їх. Якщо Ви цього ніколи не робили, то вартує спробувати, оскільки процес цей не складний, а самі мочені яблука мають приємний кисло-солодкий смак, створюють неймовірно освіжаючу дію на організм і при цьому дуже довго зберігаються.
Як заготовити мочені яблука на зиму. Рецепт 1.
- Спочатку вибираємо для яблук ємність. Це може бути емальоване відро, велика каструля, а якщо яблук багато, то підійде дерев’яна діжка.
- З білої лляної тканини бажано пошити мішок об’ємом по внутрішньому периметру ємності, але приблизно на 20 см вище ємності. Мішок вкласти у ємність, а на дно мішка покласти шаром у 2 см листя смородини, вишні та естрагону.
- Потім потрібно викласти у два ряди попередньо вимиті яблука, плодоніжками вгору.
- Потім викласти знову ту ж зелень і знову два шари яблук, і так до самого верху ємності.
- Верх мішка стягаємо і закручуємо. Зверху яблук кладемо дерев’яний кружок і щось важке (камінь, цеглина, гиря, тощо).
Для заливки упакованих яблук готуємо сусло.
- Для цього на відро окропу беремо 250 г житнього борошна, по одній столовій ложці цукру, солі та сухої гірчиці.
- Всі ці складові спочатку потрібно розчинити в окремому посуді з невеликою кількістю води.
- Потім в цей посуд заливається відро окропу, все ретельно перемішується, накривається, охолоджується і відстоюється.
Цим суслом заливають яблука. У такому вигляді яблука повинні знаходитися 35-40 днів при негативній температурі, після чого їх можна подавати до столу.
Квашені яблука у льосі. Рецепт 2.
При наявності льоху або підвалу мочені яблука на зиму можна приготувати і за дещо іншим рецептом.
- Для цього знадобляться яблука осінньо-зимових сортів, типу Антонівки. Яблука повинні бути здорові, з щільною м’якоттю, без пошкоджень і плям. Найкраще для них підійде невелика дерев’яна бочка.
- Яблука миють і вкладають, намагаючись їх не пошкодити, рядами в бочку, знову ж таки, плодоніжками вгору.
- Внутрішню поверхню бочки одночасно обкладають листям чорної смородини, вишні, соломою, попередньо ошпаривши їх окропом.
- Листям і соломою яблука перекладають через кожні два ряди. Зверху укладають кружок і на нього також щось важке. Такий спосіб укладання яблук оберігає їх від пошкоджень, при цьому плоди набувають красивого золотистого кольору.
Для заливки готують кип’ячений і охолоджений розчин. Для цього на 10 літрів води беруть 400 г цукру і 25 г солі.
Бочку на початку залишають на 10 днів у приміщенні, де температура 20-25 градусів. Щодня в бочці знімають піну і доливають свіжий розчин. Коли розчин перестане пінитися і буде стійко закривати верхній шар яблук, ємність з яблуками переноситься у підвал або льох.
За цим рецептом яблука бувають готові через 25-30 днів.
До цього рецепту розчин для заливки яблук готують і за іншою схемою. На 10 літрів води беруть 200 г житнього борошна і по 60 грам солі і цукру. Борошно з цукром і сіллю заливають окропом, добре розмішують, проціджують і охолоджують. Цим розчином і заливають яблука.
Мочені яблука на зиму в прохолодному погребі чи підвалі добре зберігаються до самої весни.
Спасибі, дуже корисні поради.
Дякую за цікаві поради!Щасти вам!
Поради для мене стали у великій пригоді. Дякую.
Дякую, натомість ще спробуйте. Почистіть та зваріть гарбуз, зробіть пюре (воду в якій варився гарбуз потрібно додати в пюре). Вистигне – викладайте потроху яблука (у мене 4-х літрові банки) та заливайте гарбузовим пюре. Періодично слідкувати , щоб верхні яблука були покриті розчином і за потреби доливати водою. Навіть якщо ви не вслідкували і верхні яблука почорніли нижні все одно дуже смачні.
І це без солі, цукру і т.інш. Вживала через 2 місяці і через 2 роки. Смачного!