Ви переглядаєте: Головна > Роботи у саді та городі > Обрізка плодових дерев весною

Обрізка плодових дерев весною

Обрізка плодових дерев весноюПравильне і своєчасне обрізання плодових дерев весною дозволяє отримати хороший урожай, крім того рослини будуть рости здоровими та сильними. Це обумовлено тим, що під час обрізки видаляються слабкі, хворі та погано розвинені гілки, а здорові і сильні отримують більше необхідних живильних речовин. Обрізка омолоджує дерево, збільшує врожайність, стимулює ріст нових гілок. Найкращим часом для обрізки плодових дерев вважається кінець зими або початок весни, адже в цей час рослини ще не прокинулися, але ось-ось почнеться період швидкого росту. У цій статті дізнаємось як правильно обрізати дерева весною, для чого це робити, та коли найкраще проводити таку процедуру.

Коли обрізати дерева весною

Весняну обрізку плодових дерев найкраще проводити в кінці лютого – середині березня, коли дерево ще спить – нічого нового ще не встигло вирости або зацвісти, але вже не так холодно. У всякому разі потрібно встигнути до того часу, коли дерево почне формувати бруньки.

Досвідчені садівники рекомендують убезпечити себе за допомогою більш ранньої обрізки, особливо, коли справа стосується персикових і абрикосових дерев. Проте, обрізку груш і яблунь можна дотягнути і до середини кінця квітня.

Обрізку слід проводити щорічно, а не один раз на 3-4 роки. Так вашим рослинам простіше буде пережити щорічну невелику обрізку, ніж дуже сильну, але набагато рідше. При щорічній обрізці можна видаляти не більше ніж 30% від загальної кількості гілок. Молоді гілки потрібно вирізати тільки в разі якщо вони згущають крону, найкраще видаляти старі гілки, таким чином, ви ще й омолоджує крону.

Весьняне обрізання дерев – види

Обрізка може бути: вкорочувальна, оздоровча, післяпосадкова, проріджувальна.

Вкорочувальна обрізка

Вкорочувальна обрізка проводиться для того, щоб призупинити надмірний ріст гілок, виключити загороджування однієї сильнішою гілкою іншу. Вкорочення основних пагонів стимулює їх розгалуження. Таку обрізку проводять на молодих деревах для правильного формування їх крони і загального скелета дерева.

Гілка зрізується так, щоб на кінчику залишалася брунька, з якої буде рости нова гілка. Місце зрізу в цьому випадку швидко загоїться.  Якщо залишити після бруньки шматочок гілки, то він засохне і дерево в цьому місці може гнити.

Проріджувальна обрізка

На дорослих плодових деревах скелет вже, як правило, сформований, тому вкорочувальна обрізка не проводиться, а застосовується проріджувальна обрізка.

При проріджувальній обрізці прибираються гілки, що ростуть усередину і вниз крони, слабкі гілки, а залишають найперспективніші та найсильніші. При такій обрізці крона плодового дерева стає більш провітрюваною та світлою, а, значить, менш схильна до поразок мохом і паршею. Саме такий вид обрізки найчастіше проводиться навесні.

Найпопулярніші методи весняної обрізки дерев

Найпопулярніші методи весняної обрізки дерев

Післяпосадкова обрізка

Післяпосадкова обрізка потрібна для відновлення балансу між пошкодженою при посадці кореневою частиною і надземною. Для того, щоб коріння швидше прижилися, а заодно і почати формувати крону дерева проводять таку обрізку.

Оздоровча обрізка

При оздоровчій обрізці вистригаються всі пошкоджені та хворі гілки, а також гілки, уражені гниллю, паршею, вимерзлі. Гілки, уражені якоюсь хворобою, необхідно спалити, їх не можна використовувати для компосту.

Як проводити обрізку дерев навесні

Гілку слід обрізати навскіс над брунькою, яка розташована з зовнішнього боку гілки. Така обрізка не дасть воді застоюватися на місці зрізу, вода буде просто стікати вниз, а брунька, залишена з зовнішнього боку, дасть новий пагін, яка не буде загущувати крону.

В першу чергу слід вирізати старі гілки і пагони, так як вони найменш продуктивні. У багатьох сортів і різновидів плодових дерев плоди утворюються на дрібних молодих гілочках.

Слід стежити, що б ріст гілок був направлений горизонтально, саме на них утворюється більше врожаю. Гілки, які спрямовані вгору дають сильний приріст, але, на жаль, у них низька врожайність. Гілки, що ростуть вниз і ті гілки, що звисають, так само не відрізняються великою врожайністю, за рахунок поганої освітленості плодів. Так що вирізати потрібно і спрямовані строго вгору і ті пагони, що ростуть донизу.

Принцип весняного обрізання плодового дерева

Принцип весняного обрізання плодового дерева

При видаленні бічних гілок потрібно залишати пеньок, як мінімум, в сантиметр. Це допоможе зберегти від пошкоджень стовбур. Якщо ж відрізати гілку врівень зі стовбуром, то на місці зрізу утворюється раковина, яка розвинеться в дупло. Пеньок теж не можна залишати більше 1 см, оскільки він засохне і стане розсадником хвороб.

Під час відпилювання товстих гілок обов’язково потрібно зробити надріз кори по периметру гілки, в іншому випадку можна здерти з основного стовбура шматок кори. Така рана на дереві може стати причиною його загибелі. Після відпилювання гілки пеньок обов’язково замазується садовим варом.

Варто окремо відзначити, що при обрізанні потрібно використовувати тільки чистий інструмент і бажано після обрізки кожного дерева їх обробляти, що б уникнути зараження, адже хвороби можливо ще не встигли проявитися до періоду активного росту. Після обрізки кожного дерева просто обробіть інструмент антисептичним розчином, і ви збережете свій сад здоровим.

Не варто так само проводити обрізання у вологу погоду, після дощу і рано вранці після випадання роси, так як це теж сприятиме рознесенню хвороб і інфікування рослин. Якщо ви обрізаєте рослини і помітили ознаки, якого-небудь захворювання, обрізати варто, нижче помічених ознак і якнайшвидше опрацювати місця зрізу.

Дерево до і після весняної обрізки

Дерево до і після весняної обрізки

Обрізка яблунь і груш

Ці види плодових дерев слід обрізати таким чином, щоб у дерев зберігався центральний головний стовбур, адже саме від нього бічні гілки і живляться.

Якщо з часом основний стовбур нахилиться під вагою плодів і стане затінювати нижні гілки, потрібно обрізати його верхівку. Таким чином, ви поліпшите освітленість крони, а з решти верхівки в ріст підуть декілька пагонів, які замінять основний.

При загустінні крони робіть щорічну обрізку верхівок бічних гілок, це поліпшить освітленість і допоможе вам без проблем збирати плоди.

Крона яблуні, сформована у формі вази

Крона яблуні, сформована у формі вази

Обрізка сливи

У сливи, як правило, кущувата форма крони, і не варто навіть намагатися сформувати дерево за прикладом яблунь або груш. Дерево все одно прийме свою форму, закладену природою. Тому найкраще тут використовувати формування крони у вигляді чаші.

У ряді гібридів зарубіжних селекцій, з більш сильним ростом, слід вдаватися до більш сильного обрізання, це піде дереву тільки на користь. З плином часу, коли дерево почне старіти потрібно, вирізати гілки, що розташовані близько одна до одної, не допускаючи загустіння крони. Слід щорічно видаляти невелику частину старих гілок.

Верх крони потрібно підтримувати відкритим, таким чином ви отримаєте гарні умови освітленості для нижніх гілок. Так само обрізці підлягають занадто довгі і звисаючі до землі гілки.

Так виглядає правильно сформоване дерево

Так виглядає правильно сформоване дерево

Обрізка персика, абрикоса

Ці представники плодових дерев вимагають обов’язкового щорічного обрізання, оскільки вони відрізняються досить сильним ростом у порівнянні з іншими деревами. Хороше щорічне обрізання буде сприяти рясному урожаю.

Якщо ви не хочете збирати плоди занадто високо, слід задуматися про формування невисоких дерев, для цього потрібно вирізати вершину крони. Так само потрібно, як і у інших видів вирізати гілки, що ростуть вниз і близько до землі.

Не слід робити занадто рясне підживлення після обрізки, оскільки в цьому випадку дерево почне досить швидко розростатись, щоб компенсувати ті гілки, які були видалені. Так само надмірний ріст у весняно-літній період може відгукнутись низькою морозостійкістю дерев взимку.



Публікації по темі:


Залишити відгук