Квашена капуста – смачно і корисно

Квашена капуста – смачно і корисноКвашена капуста – дуже корисний продукт. Багато заготовляють її на зиму, оскільки квашена капуста буквально кишить всілякими вітамінами і мікроелементами. Крім того, квашена капуста це дуже смачно. Тому, зараз поговоримо про те, як заквасити капусту на зиму.

У нас квасять качани городньої капусти. Кожна господиня знає свій рецепт. Квасять як цілі качани, так і шинковану капусту.

Капуста кваситься шляхом зброджування цукрів у капустяному соку. Часто в капусту додають кислі ягоди: журавлину, брусницю або навіть яблука. Часто додають овочі: буряк, моркву, перець. Капусту обов’язково солити, інакше після закваски вона довго не буде стояти і покриється цвіллю. Розглянемо стандартний рецепт приготування квашеної капусти, перевірений не одним поколінням господинь.


Необхідні продукти:

  • капуста в качанах – 10 кг
  • морква – 700 г
  • сіль – 250 г

Рецепт приготування квашеної капусти:

  • Для квашення капусти відбираємо лише міцні білі качани, знімаємо верхні листки, миємо й витираємо.
  • Моркву чистимо, миємо й нарізаємо соломкою або напівкружечками, можна ще натерти на крупній тертці – це кому як більше подобається.
  • Капусту шинкуємо соломкою до 5 мм, укладаємо у ретельно промитий й ошпарений посуд (барила, великі емальовані відра, каструлі, бочечки, тощо).
  • При закладці в посуд, капусту рівномірно пересипаємо крупною сіллю і морквою, ретельно утрамбовуючи її.
  • Зверху все це накриваємо промитими капустяним листям, а на листя кладемо кришку або круглу дошку меншого, ніж посуд діаметру.
  • І на всю цю конструкцію зверху кладемо якийсь вантаж. Вага вантажу повинна становити 15% від ваги капусти. У якості вантажу, в жодному разі не можна використовувати цеглу, металеві предмети і вапняні каміння.
  • Через 2-3 дні розпочинається процес бродіння, найкраща для нього температура 15-20 градусів.
  • Через 3-4 дні вантаж треба буде зняти, а капусту проколоти: чистою дерев’яною палицею проткнути наскрізь в 5-8 місцях для того, щоб збільшити доступ повітря, тим самим, прискоривши процес бродіння і видалення гіркоти.
  • Коли розсіл посвітлішає і капуста буде нормального кислого смаку без гіркоти, квашена капуста готова.

Готову квашену капусту слід зберігати при температурі від 1 до 2 градусів. Необхідно стежити, щоб розсіл весь час покривав капусту. Квашена капуста може зберігатися у підвалі, погребі, або навіть на балконі. Тільки коли дуже сильний мороз, необхідно заносити її у квартиру.

Якщо капуста призначена для салатів, то в неї можна додати антонівські яблука (1 кг на 10 кг капусти) або журавлину.


Більше цікавих статей на тему:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *