Квашена капуста – дуже корисний продукт. Багато заготовляють її на зиму, оскільки квашена капуста буквально кишить всілякими вітамінами і мікроелементами. Крім того, квашена капуста це дуже смачно. Тому, зараз поговоримо про те, як заквасити капусту на зиму.
У нас квасять качани городньої капусти. Кожна господиня знає свій рецепт. Квасять як цілі качани, так і шинковану капусту.
Капуста кваситься шляхом зброджування цукрів у капустяному соку. Часто в капусту додають кислі ягоди: журавлину, брусницю або навіть яблука. Часто додають овочі: буряк, моркву, перець. Капусту обов’язково солити, інакше після закваски вона довго не буде стояти і покриється цвіллю. Розглянемо стандартний рецепт приготування квашеної капусти, перевірений не одним поколінням господинь.
Необхідні продукти:
- капуста в качанах – 10 кг
- морква – 700 г
- сіль – 250 г
Рецепт приготування квашеної капусти:
- Для квашення капусти відбираємо лише міцні білі качани, знімаємо верхні листки, миємо й витираємо.
- Моркву чистимо, миємо й нарізаємо соломкою або напівкружечками, можна ще натерти на крупній тертці – це кому як більше подобається.
- Капусту шинкуємо соломкою до 5 мм, укладаємо у ретельно промитий й ошпарений посуд (барила, великі емальовані відра, каструлі, бочечки, тощо).
- При закладці в посуд, капусту рівномірно пересипаємо крупною сіллю і морквою, ретельно утрамбовуючи її.
- Зверху все це накриваємо промитими капустяним листям, а на листя кладемо кришку або круглу дошку меншого, ніж посуд діаметру.
- І на всю цю конструкцію зверху кладемо якийсь вантаж. Вага вантажу повинна становити 15% від ваги капусти. У якості вантажу, в жодному разі не можна використовувати цеглу, металеві предмети і вапняні каміння.
- Через 2-3 дні розпочинається процес бродіння, найкраща для нього температура 15-20 градусів.
- Через 3-4 дні вантаж треба буде зняти, а капусту проколоти: чистою дерев’яною палицею проткнути наскрізь в 5-8 місцях для того, щоб збільшити доступ повітря, тим самим, прискоривши процес бродіння і видалення гіркоти.
- Коли розсіл посвітлішає і капуста буде нормального кислого смаку без гіркоти, квашена капуста готова.
Готову квашену капусту слід зберігати при температурі від 1 до 2 градусів. Необхідно стежити, щоб розсіл весь час покривав капусту. Квашена капуста може зберігатися у підвалі, погребі, або навіть на балконі. Тільки коли дуже сильний мороз, необхідно заносити її у квартиру.
Якщо капуста призначена для салатів, то в неї можна додати антонівські яблука (1 кг на 10 кг капусти) або журавлину.