Як сушити сливи на зиму: способи приготування чорносливу в домашніх умовах

Як сушити сливи на зиму: способи приготування чорносливу в домашніх умовахСушена слива, або, по-іншому, чорнослив – це дуже корисні ласощі. Але чи впевнені ви на 100 %, що купуєте в магазині якісний чорнослив, не оброблений, для поліпшення зовнішнього вигляду, якими-небудь хімічними речовинами? Зі стовідсотковою гарантією, однозначно на це питання не зможе відповісти ніхто. Сьогодні ми пропонуємо розглянути способи сушіння слив самостійно в домашніх умовах. Такий чорнослив вже точно буде корисним, так як весь процес приготування буде контролюватися особисто вами.

Підготовка слив до сушіння

Сушити можна будь-які сорти слив, але краще всього тримати форму будуть плоди тверді та щільні на дотик. При цьому сливи повинні бути повністю дозрілими.

Підготовка слив до сушіння складається з декількох кроків:

  • Сортування. Перебираючи фрукти, слід відразу ж відкидати екземпляри з гниллю та різними ушкодженнями. Для сушіння потрібно вибирати тільки самі хороші плоди.
  • Очищення. Фрукти миють під проточною водою та витирають паперовими рушниками.
  • Видалення кісточок. Сливу розрізають навпіл і виймають серцевину. На цьому підготовка слив для сушіння без кісточок завершена. Можна приступати безпосередньо до дегідратації. Якщо ви плануєте сушити чорнослив із кісточкою, то даний етап пропускаємо та виконуємо всі інші кроки.
  • Бланшування. В літрі окропу розчиняють 1 чайну ложку харчової соди, та занурюють в цей розчин сливу на 20 секунд. Кількість рідини розраховують так, щоб фрукти були повністю покриті водою. Якщо необхідно, збільшують порцію в декілька разів. Дана процедура потрібна для того, щоб видалити з поверхні восковий шар. Шкірка від перебування в окропі повинна потріскатися, що буде сприяти кращому випаровуванню рідини. Після бланшування сливу промивають під проточною водою. Плоди ретельно просушують за допомогою паперових рушничків чи серветок
Для якісного чорносливу потрібно вибирати тільки самі найкращі плоди

Для якісного чорносливу потрібно вибирати тільки самі найкращі плоди

Способи сушіння сливи

Технологія сушіння слив надзвичайно проста. Існують різноманітні способи як сушити сливи, щоб приготувати чорнослив своїми руками. Нижче ви дізнаєтесь як найпростіше провести цей процес у домашніх умовах.

Як сушити сливи на сонці

Підготовлену сливу викладають на решітки або в добре провітрювані ящики та виносять на сонце. Кожен вечір ємності з фруктами заносять у приміщення та виставляють назад лише на наступний день, не раніше того моменту, як зійде роса.

Загальний час сушіння на сонці – від 4 до 6 днів. Це залежить від погодних умов і від розміру плодів.

Після того, як сушіння завершено, сухофрукти потрібно остаточно досушити в тіні. На це піде ще близько 3 – 4 дні.

Загальний час сушіння на сонці – від 4 до 6 днів

Загальний час сушіння на сонці – від 4 до 6 днів

Як сушити сливи у духовій печі

Для сушіння слив у духовій печі використовують деко. Щоб зберегти деко чистим, його застеляють пекарським папером. Також проводити сушку можна на спеціальних решітках.

Підготовлені плоди викладають в один шар. Якщо слива була розрізана навпіл, то її укладають шкіркою вниз.

Сушка в духовій печі складається з декількох етапів:

  • 5 годин при температурі +50ºС;
  • 6 годин при температурі +70ºС;
  • до готовності продукту при температурі +75…+80 С.

Між етапами деко із сливами виймають з духовки, перевертають чорнослив і дають йому повністю охолонути. Після – продовжують процес по інструкції.

Підготовлені плоди викладають в один шар. Якщо слива була розрізана навпіл, то її укладають шкіркою вниз.

Підготовлені плоди викладають в один шар. Якщо слива була розрізана навпіл, то її укладають шкіркою вниз.

Як сушити сливи у електросушарці

Для того щоб приготувати чорнослив у електросушарці, сливи викладають на спеціальні піддони в один шар. Якщо ви сушите половинки плодів, то їх необхідно розташувати зрізом вгору. Температурний режим за весь час сушіння буде змінюватись:

  • 1 етап: сушимо 4 години при температурі +50…+55ºС. Міняємо лотки місцями та перевертаємо шматочки.
  • 2 етап: сушимо 4 – 6 годин при температурі +60 º с. Міняємо лотки, перевертаємо сливи.
  • 3 етап: до готовності продукту, приблизно, 4 – 6 годин при температурі +75…+80 С.
Для приготування чорносливу у електросушарці, сливи викладають на спеціальні піддони в один шар

Для приготування чорносливу у електросушарці, сливи викладають на спеціальні піддони в один шар

Як сушити сливи в мікрохвильовій печі

Для сушіння в мікрохвильовій печі потрібно використовувати тільки тверді плоди, інакше слива перетвориться на кашу.

Отже, виймаємо з фруктів кісточки і викладаємо їх у плоску тарілку, застелену паперовою серветкою. Половинки слив потрібно класти зрізом вгору. Зверху скибки прикривають серветкою з паперу.

Мікрохвильову піч включаємо на середню потужність на 3 хвилини. По закінченні цього часу, серветку прибираємо, а продукти знову поміщаємо до мікрохвильовки ще на таку ж кількість часу.


Після сигналу мікрохвильової печі, встановлюємо її на повну потужність, і сушимо сливи ще 1 хвилину до повної готовності. Якщо не вистачило часу, то можете продовжувати сушіння, перевіряючи готовність кожні 60 секунд.

Як зберігати чорнослив

Готові сухофрукти повинні бути пружними та твердими. Вони не повинні липнути до рук або розсипатися при здавлюванні.

Зберігати чорнослив можна протягом 1 року подалі від продуктів з різким запахом.

Ємності з сухофруктами – скляні банки, пластикові контейнери або пакети – краще тримати в холодильнику. Якщо продукт вийшов в’яленим, то його слід зберігати у морозильній камері.

А які способи сушіння слив Вам відомі? Поділіться у коментарях – всім буде цікаво почитати…


Більше цікавих статей на тему:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *