Як збирати та зберігати яблука?

Як збирати та зберігати яблука?Прийшла пора збирати врожай яблук. Деякі сорти яблук у Вас вже зібрані, деякі з’їли, деякі переробили на варення, повидло, зварили компоти, а деякі потрібно буде зберегти протягом зими. Особливо це стосується зимових сортів яблук, які вимагають більш делікатного поводження, адже при наявності знань і досвіду їх можна зберігати аж навіть до нового врожаю. І, щоб добре налагодити зберігання яблук, треба заздалегідь готуватися до цього. Як це робити – читайте далі.

Підготовка до збору урожаю яблук

Потрібно пам’ятати, що вже наприкінці липня, а то й раніше, не можна підгодовувати плодові дерева азотними добривами, оскільки це може погіршити умови підготовки деревини до зими. Це не можна робити ще тому, що при надлишковому азотному живленні плоди можуть накопичувати зайві нітрати і взагалі знизити лежкість яблук.

За 30-40 днів до збирання припинити обробку яблунь всіма препаратами для боротьби зі шкідниками, а за 15-20 днів слід також перестати їх поливати.

Коли збирати урожай яблук

Літні сорти яблук, що призначені для переробки, транспортування або короткочасного зберігання, збирають на початку знімної зрілості, а яблука для десертних цілей – у стані споживчої зрілості. Але треба пам’ятати: такі плоди за 2-3 дні перестигають, і тому бажано їх знімати вибірково, залежно від ступеня зрілості. Як правило, швидше дозрівають плоди з південної сторони дерев або з верхівки.


Від часу збирання плодів пізніх сортів дозрівання в значній мірі залежить їх стійкість до різних захворювань під час зберігання. Тому необхідно враховувати, що при затримці на дереві плодів «Антонівки звичайної», «Слави переможцям», «Макінтоша» та інших сортів різко збільшується ступінь пошкодження їх спуханням (м’якоть при цьому стає сухою, борошнистою і несмачною). Яблука сортів «Імрус», «Чистотіл», «Штрейфлинг (Осіннє смугасте)» пошкоджуються водянистим наливом і гниллю насіннєвої камери.

Але і передчасне збирання врожаю може негативно впливати на лежкість. Так, плоди сортів «Антонівка звичайна», «Ветеран», «Переможець» уражаються засмагою (побурінням шкірки), плоди сортів «Уелс» сильно в’януть.

Існує ряд сортів, плоди яких, якщо запізнитися з збиранням, починають обсипатися. До таких сортів, наприклад, відносяться: «Слава переможцям», «Спартан», «Уелс» та інші. А опалі плоди обов’язково матимуть ушкодження, тому й зберігатися вони будуть гірше, швидше загнивати. Такі яблука можна використовувати тільки для негайного споживання та переробки.

Одночасно плоди багатьох сортів добре тримаються на деревах, в ході дозрівання розмір їх збільшується, смак і забарвлення поліпшуються, однак зберігаються вони гірше. І крім того, затримка плодів на деревах погіршує процес закладки і формування плодових бруньок врожаю майбутнього року.

Кожному сорту властива певна ступінь знімної зрілості, при якій яблука краще зберігаються. Так, тривалість зберігання плодів більшості осінніх і зимових сортів вища, якщо збирання проведено на початку їх знімної зрілості. Першими ознаками її є: досягнення плодами розміру і маси, характерних для сорту, поява жовтого кольору на основному забарвленні плоду, збільшення площі покривного забарвлення та її інтенсивності, відповідно до рівня сортових характеристик. Кількість плодів з таким фарбуванням повинне становити залежно від сорту 60-80% від загальної маси яблук. М’якоть при цьому стає соковитою і менш щільною. Формуються смак і аромат, властиві кожному сорту.

Якщо плоди цієї групи сортів зібрати пізніше – в стані повної знімної зрілості, тобто через 7-9 днів після її початку, то при зберіганні яблука швидше перестигають, втрачають смак і аромат, сильніше пошкоджуються фізіологічними і мікробіологічними захворюваннями.

Від часу збирання плодів пізніх сортів дозрівання в значній мірі залежить їх стійкість до різних захворювань під час зберігання.

Від часу збирання плодів пізніх сортів дозрівання в значній мірі залежить їх стійкість до різних захворювань під час зберігання.

Як збирати яблука

Неправильне ставлення до збирання урожаю яблук може звести нанівець всі зусилля, що витрачені на вирощування продукції. Травмування плодів при цьому неприпустимо.

Для роботи необхідно вибирати суху погоду, після опадання роси. Так як восени досить часто йдуть дощі, то мокрі яблука необхідно якнайшвидше висушити, а потім охолодити. Після нічних заморозків, якщо такі трапляються, з роботою треба почекати і починати її тільки тоді, коли плоди злегка відійдуть. Підморожені яблука краще не закладати на зберігання. Але якщо є така необхідність, то їх заготовляють на нетривалий час. Така продукція вимагає постійного контролю. Дія заморозків на яблука залежить не тільки від температурних конкретних величин, тривалості їх дії, а й від сорту.

Для збирання яблук рекомендується використовувати корзини або відра, що обшиті мішковиною. Бажано мати також спеціальні дерев’яні або металеві гачки, щоб складальну тару можна було б повісити на дереві і звільнити обидві руки для роботи. Слід підготувати також тару для зберігання яблук – пакети ємністю 18-25 кг. Знадобляться легка і зручна драбина та плодознімач. Щоб уникнути випадкових ушкоджень, нігті на руках необхідно коротко підстригти, а ще краще користуватись рукавичками.

Техніка збирання яблук така:

  • Плід потрібно охопити рукою так, щоб вказівний палець був на на плодоніжці в місці її прикріплення до плоду,
  • Потім підняти вгору і трохи повернути в сторону. При нормальній знімній зрілості плід відділяється легко.
  • Починати збір яблук слід з нижнього ярусу крони і поступово переходити до верхнього, щоб скоротити число пошкоджених плодів.
Неправильне ставлення до збирання урожаю яблук може звести нанівець всі зусилля, що витрачені на вирощування продукції.

Неправильне ставлення до збирання урожаю яблук може звести нанівець всі зусилля, що витрачені на вирощування продукції.

Підготовка яблук до зберігання

Відібрані для зберігання плоди бувають досить неоднорідні. Тому їх потрібно відсортувати за розмірами (це називається калібрування) і якісними характеристиками.

Перебираючи плоди, видаляють пошкоджені шкідниками і хворобами, а також травмовані, інакше вони зіпсують весь урожай. Зберіганню підлягають тільки здорові плоди.

Для тривалого зберігання закладають врожай яблук лише зимових сортів, які будуть дозрівати ще протягом тривалого періоду, без втрати своїх якісних показників.

Калібрування плодів проводять вручну і ділять їх на три групи: великі, середні і дрібні. Особливо великі плоди одного й того ж сорту зберігаються гірше, ніж середні і дрібні. Чим крупнішим буде плід, тим він раніше дозріває, активніше дихає, виділяє більше речовин, які впливають на плоди, що будуть лежати поряд, прискорюючи їх дозрівання. Відкалібровані плоди пакують та зберігають окремо. Великі знімають з зберігання раніше.

Розподіляти плоди за розміром зручно за допомогою спеціальної калібрувальної дошки, яку можна зробити і самому. Отвори в ній повинні відповідати максимальному діаметру плода кожного калібру. Досвідчені садівники проводять калібрування на око, користуючись шаблоном лише на початку своєї роботи.

Як зберігати зібрані яблука

Існує надійний спосіб зберігання яблук в спеціальному сховищі, погребі або льосі. Ось основні правила та умови зберігання яблук:

  • Перед закладанням стіни сховища чи підвалу обробляються гашеним вапном – 1,5 кг на 10 л води, підлога – 5% -ним розчином залізного купоросу. Ящики і корзини для зберігання миються кальцинованою содою. Також проводиться обробка приміщення від гризунів.
  • Зібрані та відсортовані яблука відразу укладаються в підготовлені дерев’яні ящики, корзини або картонні коробки для зберігання. Дуже довгі плодоніжки обрізаються, щоб ними не поранити воскову оболонку інших яблук. Яблука для зберігання не слід мити або витирати, щоб не порушити природний захисний восковий шар.
  • Яблука в ящики укладаються у два шари, щоб було зручно переглядати їх при зберіганні і своєчасно видаляти захворілі. При альтернативних способах зберігання яблука можна укладати в ящики, що вміщають до 2-3 відер яблук, або гіркою на солом’яну або іншу підстилку.
  • Яблука в коробках, кошиках або ящиках перекладаються тирсою, стружкою, соломою, кленовим або дубовим листям. При їх відсутності між рядами яблук можна прокласти тонкий папірусовий папір, серветки, або навіть загорнути в них кожне яблуко. Допускається зберігання яблук без будь-якого наповнювача або прокладки – це звичайний спосіб зберігання яблук в наших селах, але він менш надійний.
  • Зберігаються ящики з яблуками в підвалі при середній температурі зберігання для всіх сортів яблук 0 + 2 градусів С і відносній вологості повітря 80-90%. Для деяких сортів може знадобитися незначне коректування температурного режиму.
Зібрані та відсортовані яблука відразу укладаються в підготовлені дерев'яні ящики, корзини або картонні коробки для зберігання.

Зібрані та відсортовані яблука відразу укладаються в підготовлені дерев’яні ящики, корзини або картонні коробки для зберігання.

Зберігання яблук у поліетиленових пакетах

Існує інший спосіб зберігання яблук в домашніх умовах, який теж досить надійний – зберігання яблук у поліетиленових пакетах.

Поліетиленові пакети допоможуть Вам продовжити термін зберігання плодів і поліпшити їх якість. У них добре зберігаються яблука сортів «Мелба», «Макінтош», «Джонатан», «Спартан», «Кортланд», тощо. Не рекомендується зберігати в таких пакетах яблука сортів «Антонівка звичайна», «Антонівка нова», оскільки плоди там швидко псуються.

Придатні до зберігання в поліетиленових пакетах плоди яблук в умовах зниженої температури (0-3 градуси) зберігаються без зміни смакових і товарних якостей на 1-3 місяці довше, ніж ті ж плоди в тих самих умовах, але без пакетів.

Причина такого ефекту полягає в тому, що всередині герметично закритого пакету, в результаті «дихання» плодів, накопичується вуглекислий газ (в середньому 4-6%) і зменшується вміст кисню. Зміни у складі газового середовища знижують інтенсивність «дихання» плодів. Вологість повітря в упаковці досягає 90-99%, тому природний спад маси незначний, і яблука протягом довгого часу залишаються соковитими.

Поліетиленова плівка володіє ще однією цінною властивістю - вона пропускає різні леткі ароматичні речовини, що виділяються плодами, в результаті чого час їх дозрівання затягується.

Поліетиленова плівка володіє ще однією цінною властивістю – вона пропускає різні леткі ароматичні речовини, що виділяються плодами, в результаті чого час їх дозрівання затягується.

Для зберігання яблук використовують пакети різної місткості (на 1,5-2 кг і більше), також існує позитивний досвід використання більш ємних пакетів розміром 65 на 18 см. Як встановлено, оптимальна товщина плівки повинна бути 0,55-0,65 мм. Більш товста або дуже тонка непридатні. Для такого зберігання відбирають плоди середніх розмірів, зібрані в період знімної зрілості.

Яблука охолоджують та поміщають у пакети лише після того, як їх температура вирівняється із температурою повітря у самому сховищі. В іншому випадку на внутрішній стінці пакетів буде конденсуватися волога, що може призвести до швидкого псування плодів. Пакети щільно зав’язують міцною ниткою або шпагатом, укладають в ящик або на стелажі.

Режим зберігання яблук в поліетиленових пакетах майже не відрізняється від звичайного – температура 0-3 градуси, при відносній вологості повітря – 90-95%. Для уникнення конденсації водяної пари в пакеті, допускаються лише незначні коливання температури у сховищі.

Плоди кожного сорту необхідно зберігати окремо з урахуванням розміру і ступеня зрілості.


Більше цікавих статей на тему:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *