Ви переглядаєте: Головна > Рецепти страв > Як приготувати ідеальний омлет

Як приготувати ідеальний омлет

Як приготувати ідеальний омлетІдеальний омлет – неодмінно пишний, ніжний, смачний і такий, що тане в роті. Але чи завжди він виходить таким? Вранці всі поспішають на роботу, і час на приготування сніданку скорочується до мінімуму. Часом замість повітряного омлету на тарілках виявляється сухувата щільна маса, що більше нагадує яєчний пиріг. Невдалий кулінарний «шедевр» можна замаскувати зеленню, апетитними соусами, м’ясними, овочевими, грибними і сирними начинками. Але кожній господині хочеться приготувати смачний омлет, який не доведеться ховати під шинкою і сиром, тільки як навчитися цьому мистецтву? Читайте у цьому матеріалі.

У багатьох кулінарних книгах пишуть, що омлет – дуже складне блюдо, що вимагає вправності, спритності та знання якихось особливих секретів. Насправді все набагато простіше, і навіть молода господиня може легко зрозуміти, як правильно приготувати омлет і здивувати всю сім’ю.

Готуємо посуд та інгредієнти для омлету

Хороша сковорода. Омлет – примхливе блюдо, яке не буде готуватися в неправильній посуді з тонким або нерівним дном. Ідеальний варіант – чавунна сковорода з антипригарним покриттям, яка рівномірно прогрівається і довго зберігає тепло, хоча для приготування омлету підійде і звичайна тефлонова сковорідка. Добре, якщо в кришці є отвір для виходу повітря, щоб омлет не вдався занадто водянистим.

Якість яєць. Яйця повинні бути дуже свіжі, бажано домашні, але якщо ви купуєте їх у магазині, намагайтеся вибирати тільки якісну продукцію. Справа в тому, що з поганих яєць неможливо приготувати смачний омлет, як би ви не старалися. Самі підходящі магазинні яйця для омлету – дієтичні і столові добірні. Свіжі яйця мають шкаралупу без блиску і не бувають надто легкими на вагу. Найвідоміший спосіб перевірки – опустити яйця у воду. Свіжі відразу ж тонуть.

Масло. Краще масло для смаження омлету – вершкове: смачне, ароматне. Незважаючи на те що багато смажать омлет на рослинному маслі, саме якісне вершкове масло робить страву ніжною.

Ідеальний варіант для омлету - чавунна сковорода з антипригарним покриттям

Ідеальний варіант для омлету – чавунна сковорода з антипригарним покриттям

Як приготувати пишний і ніжний омлет: секрети та тонкощі

Рецепт омлету здається простим навіть для школяра: збити яйця з молоком або вершками, додати сіль, вилити яєчну суміш на змащену маслом розпечену сковороду і смажити кілька хвилин під закритою кришкою на середньому вогні. Потім омлет розрізати на порції або викласти на тарілку цілком і посипати зеленню. Однак знання деяких хитрощів і кулінарних прийомів допоможе вам приготувати повітряний омлет з вершковим смаком, який будуть смакувати з апетитом всі члени сім’ї.

Збиваємо яйця. Кулінарні експерти стверджують, що омлет краще збивати вінчиком або вилкою, а не блендером і міксером, щоб не порушити структуру білків і жовтків, – такий омлет виходить особливо пишним. Для дієтичного омлету використовуйте тільки білки, а якщо ви хочете отримати більш щільну консистенцію страви, готуйте омлет з жовтків. Для омлету-суфле білки збиваються у пишну піну, потім додаються жовтки і інші компоненти. Найголовніше – смажити омлет відразу ж, як збили яйця, інакше страва вийде щільною та плоскою.

Пишність омлету. Незважаючи на те що молочні продукти додаються до яєць для пишноти, не зловживайте рідиною – в ідеалі на 1 яйце повинна припадати 1 ст. л. вершків або молока, інакше омлет буде занадто вологим і западе. Замість молока можна використовувати бульйони, кефір або ряжанку – з кисломолочними продуктами омлет виходить дуже високим і повітряним. Якщо додати в яєчну суміш трохи сметани або майонезу, страва отримає приємний вершковий смак, а на мінеральній воді омлет стає надзвичайно легким і пишним. У деяких рецептах рекомендується додати до яєць трохи манки або муки – не більше 1,5 ч. л. на 4 яйця. Борошно надає страві трохи більш щільну консистенцію, зберігає його форму і додає об’єм – для цієї мети деякі додають до яєць соду, крохмаль або щіпку дріжджів. І тільки французи нічого не додають в омлет, вважаючи, що він не повинен підніматися. Що ж, про смаки не сперечаються!

Смачна начинка. У яєчно-молочну суміш можна ввести додаткові інгредієнти – приправи, овочі, гриби, м’ясо, рибу, цукрову пудру замість солі, фрукти, горіхи і шоколад. Все залежить від рецепта, смаків та уподобань членів сім’ї, але навіть якщо ви є прихильником консервативних кулінарних традицій, спробуйте хоча б раз зробити солодкий омлет. Не випадково перші омлети, що з’явилися в Стародавньому Римі, були десертами, які готувалися з медом. Важливо, щоб всі інгредієнти, які додаються до яєць, починаючи від молока і закінчуючи шматочками м’яса, не були холодними, інакше омлет не підніметься. Для начинки можна використовувати будь-які швидко обсмажені або приготовані на пару овочі або гриби, малосольну рибу, сирний сир. Якщо ви хочете, щоб начинки було більше, викладіть її на одну половину омлету і накрийте іншою, в іншому випадку вам важкувато буде скласти омлет з начинкою.

У омлет можна додати найрізноманітніші начинки - овочі, гриби, сир, шинку і навіть фрукти і мед

У омлет можна додати найрізноманітніші начинки – овочі, гриби, сир, шинку і навіть фрукти і мед

Як смажити. Спочатку омлет повинен смажитися на сильному вогні, але як тільки він почне підніматися, вогонь слід зменшити до мінімуму, та накрити страву кришкою до готовності. Якщо він зверху ще вологий, а знизу вже підгорає, проткніть омлет виделкою або злегка підніміть за допомогою лопатки, щоб рідка складова стекла вниз. Можна обсмажити омлет з двох сторін, а після виключення вогню залишити страву під кришкою на декілька хвилин, щоб вона дійшло до потрібної кондиції.

Як подавати. Омлет подають у вигляді порційних шматків, згортають навпіл або в трубочку, наповнюючи солодкою або несолодкою начинкою.

Покрокова інструкція приготування омлету

  • Перш ніж почати готувати, підготуйте все необхідне, адже омлет готується лічені хвилини. Вам знадобиться 2 великих яйця, 2 ст.л. вершкового масла, 2 ст.л. натертого сиру, 2 ст.л. нарізаної свіжої зелені, дрібка морської солі і меленого чорного перцю. Натріть сир, порубайте зелень, приготуйте вершкове і рослинне масло.
  • Для омлету з двох яєць візьміть сковороду діаметром 18 см. Якщо вона буде більшою, омлет вийде занадто тонким, а якщо меншою – буде повільно готуватись і низ може підгоріти. Розбийте яйця в миску та злегка збийте виделкою або вінчиком. Збивати довго не потрібно, достатньо, щоб жовток і білок змішалися. Додайте сіль і перець. Розтопіть в сковороді вершкове масла і перелийте яєчну суміш, розподіляючи по всій поверхні.
Перш ніж почати готувати, підготуйте все необхідне, адже омлет готується лічені хвилини

Перш ніж почати готувати, підготуйте все необхідне, адже омлет готується лічені хвилини

  • Готуйте омлет на середньому вогні – занадто гаряча сковорода зробить його сухим. Якщо на поверхні омлету здуваються повітряні бульбашки, поворушіть його або злегка проткніть лопаткою, щоб рідка яєчна суміш заповнила порожнини.
  • Коли вже майже вся яєчна суміш «схопиться», але поверхня залишиться ще трохи вологою – через 1-1,5 хвилини – посипте поверхню омлету натертим сиром і зеленню.
  • Щоб скласти омлет вдвічі, візьміть сковороду в одну руку і лопаточку в іншу, злегка поворушіть сковороду, щоб омлет засовався на її поверхні, потім підніміть краєчок омлету лопаткою і акуратно складіть вдвічі, щоб натертий сир і зелень залишились всередині апетитного півмісяця. Вимкніть плиту і накрийте омлет кришкою ще на півхвилини.
  • Омлет з двох яєць цілком може з’їсти чоловік, але дітям цілком буде достатньо половини порції, адже це дуже ситна їжа. Якщо вам потрібно приготувати кілька порцій, то краще приготувати омлет ще раз або два на тойже невеликій сковороді, бо скласти удвічі великий омлет проблематично.

Існують тисячі рецептів омлету – він може бути вишуканим десертом, гарячою чи холодною закускою, основною стравою, гарніром, основою для бутербродів, інгредієнтом для салатів і суші. Тому, бажаємо вам приємних кулінарних відкриттів і сміливих експериментів!



Публікації по темі:


Залишити відгук