Глінтвейн – справжній символ новорічних і різдвяних свят у всьому світі. Він відмінно зігріває і одним тільки ароматом створює неповторну атмосферу свята і чаклунства. Напередодні новорічних та різдвяних свят, хочемо поділитися секретами приготування самого зимового напою і декількома смачними рецептами, знайденими нами у мережі Інтернет, та вже випробуваними.
Секрети приготування глінтвейну
Правильно додаємо прянощі
При приготуванні глінтвейну не поспішайте додавати прянощі у перемеленому вигляді. Інгредієнти повинні віддати свій аромат і ледь вловимий присмак, а не заважати насолоджуватися напоєм, а не залишатися на зубах.
Вино та фрукти окремо
Напій вийде ще смачнішим, якщо нагрівати вино в одній каструлі, а фрукти і спеції, залиті невеликою кількістю соку або води, в іншій.
В кінці приготування можна або додати у вже гаряче вино проціджений фруктово-пряний сироп, або викласти фрукти і спеції не фільтруючи, дати трохи настоятися, а вже потім процідити. Ще один секрет: якщо ви додаєте цитрусові з цедрою, довго настоювати напій не потрібно – він може почати гірчити.
Прогріваємо вино
Не варто доводити вино до кипіння – алкоголь випарується, і напій стане схожий на компот. Найправильніше нагріти глінтвейн на повільному вогні до появи легкого димку на поверхні, після чого можна приступати до наступного етапу – фільтрації. І ще один важливий нюанс – вино для глінтвейну найкраще брати сухе.
Проціджуємо
Не забудьте відфільтрувати глінтвейн. По-перше, так вино буде прозорішим, по-друге, наявність окремих інгредієнтів, які раз у раз будуть потрапляти в рот, перешкодить вам насолодитися смаком. До того ж залишившись в келиху, всі фрукти і прянощі будуть продовжувати віддавати вину свій смак, і є ймовірність того, що напій стане в підсумку занадто концентрованим і несмачним.
Подаємо
Подача глінтвейну грає не менш важливу роль, ніж процес його приготування. Звичайні фужери для вина не підійдуть. Якщо спеціальних келихів для глінтвейну у вас немає, краще використовувати прості високі кружки. Це додасть особливого затишку.
Рецепти глінтвейну
Серед безлічі варіацій цього зимового напою ми вибрали 3 нескладних і доступних рецепта. Звичайно, можна трохи змінити рецептуру на свій смак або створити власний, унікальний і не менш смачний.
Апельсиновий глінтвейн
Нам знадобиться:
- 1 пляшка червоного сухого вина;
- 0,5 л апельсинового соку (найкраще свіжовичавленого);
- 1 апельсин;
- 2 палички кориці;
- 120 г коричневого цукру.
Приготування:
- Змішайте у каструлі апельсиновий сік з вином, додайте цукор і палички кориці, які можна розламати на 2 частини.
- Потім зріжте з апельсина цедру і наріжте її соломкою, а сам апельсин розділіть на часточки.
- І цедру, і апельсин теж покладіть у каструлю і прогрівайте напій на повільному вогні 10-15 хвилин, після чого процідіть і розлийте у підходящі келихи.
Яблучний глінтвейн
Нам знадобиться:
- 1 пляшка червоного сухого вина;
- 0,5 л неосвітленого яблучного соку;
- 1 паличка кориці;
- 2 зірочки анісу;
- 3 зелених яблука;
- 50 г журавлини;
- 0,5 склянки цукру.
Приготування:
- Нагрійте вино в одній каструлі, а яблучний сік з розламаною на 2-3 частини паличкою кориці, анісом, цукром, лікером, журавлиною і нарізаним тонкими часточками яблука – в іншій.
- Коли вино буде досить гарячим, додайте в нього інгредієнти з другої каструлі і дайте настоятися 5 хвилин, після чого процідіть напій і подавайте його.
Глінтвейн з білим вином
Нам знадобиться:
- 1 пляшка білого сухого вина;
- 1 паличка кориці;
- 3 бутона гвоздики;
- половина лимона;
- 1 ст. л. світлого рому;
- мед за смаком.
Приготування:
- Ретельно прогрійте біле вино у каструлі, додавши всі зазначені інгредієнти. Лимони потрібно просто попередньо нарізати тонкими скибками.
- Процідіть напій та насолоджуйтеся незвичайним смаком, розливши його у келихи зі щільного скла.
Смачного!