Ви переглядаєте: Головна > Корисні поради, Рецепти страв > Корисні властивості молочної сироватки

Корисні властивості молочної сироватки

Корисні властивості молочної сироваткиКожен дорослий і навіть дитина знає, що молочні продукти необхідні для того, щоб організм був міцним і здоровим. Одним з таких продуктів є молочна сироватка. Її назва зі старослов’янської мови перекладається як «пов’язаний з сиром». Насправді так і є, адже ми отримуємо її в результаті переробки молока, з якого роблять домашній сир або творог. Незважаючи на те, що сироватка вважається «відходом», корисних властивостей в ній не менше ніж, наприклад, в молоці або сирі.

Процес відділення сироватки відбувається в результаті нагрівання кислого молока, яке потім згортається. Після проціджування виходить два молочних продукти, домашній сир творог і сироватка. Процес згортання може відбуватися природно, коли молоко скисає, а також за допомогою додавання харчових кислот.

Склад молочної сироватки

Багато з нас просто недооцінюють всю користь молочної сироватки, адже в ній міститься величезна кількість поживних речовин та вітамінів, які необхідні кожному організму. Багато досліджень цього молочного продукту показали, що за своїм складом сироватка дуже нагадує молоко матері. Саме тому її нерідко використовують при приготуванні дитячого чи спортивного харчування.

Незважаючи на те, що сироватка – це продукт, який отриманий після переробки молока, всі корисні компоненти, що присутні в молоці в ній залишаються. Крім того, до складу сироватки входять вітаміни А, С, Е і групи В. Також в ній є велика кількість лактози, яка добре засвоюється організмом, і не відкладається в організмі у вигляді шлаків або жирових відкладень.

Як і всі молочні продукти, сироватка містить багато кальцію. Якщо випити 1 літру сироватки в день, це поповнить в організмі добовий запас кальцію. Крім цього, в її склад входять і інші компоненти: магній, калій, фосфор, мінеральні солі, кисломолочні бактерії, молочний жир, тощо.


Крім всіх корисних речовин, молочна сироватка багата на вітамін під назвою біотин. Він відіграє важливу роль в організмі, оскільки бере активну участь в регуляції білкового та жирового балансу та добре впливає на мікрофлору кишечника. Також він бере участь в синтезі колагену, який допомагає зберігати красу та молодість шкіри.

Властивості молочної сироватки

Завдяки багатому складу сироватки, її застосовують не тільки для профілактики різних захворювань, а й безпосередньо для їх лікування. Крім того, використовується вона і в інших сферах життя:

  • Молочна сироватка вважається відмінним загальнозміцнюючим засобом. Щоденне її вживання допоможе зміцнити імунітет, що створить захисний бар’єр не тільки від простудних захворювань, але і від різних бактерій і інфекцій.
  • Коли організм страждає від авітамінозу, сироватка – це перші «ліки» від цієї проблеми. Адже в ній багато всіх необхідних організму компонентів, що допомагають налагодити роботу всіх органів і систем. Крім того, якщо в осінньо-весняний період регулярно вживати цей продукт, то це послужить хорошою профілактикою від того ж авітамінозу.
  • Якщо жінка під час вагітності має набряки, то сироватка допоможе позбутися від цієї проблеми. Адже набряки з’являються від неправильної роботи нирок, що сприяє затриманню рідини в організмі. Молочна сироватка допомагає нормалізувати роботу нирок, тим самим виводячи з організму всю зайву рідину.
  • Сироватка допомагає позбутися зайвої ваги, оскільки вона відмінно виводить з організму шлаки та токсини, а також покращує обмін речовин. Крім того, її часто вживають під час розвантажувальних днів, адже вона не тільки очищає організм, але і забезпечує його поживними речовинами.
  • Всі кисломолочні продукти позитивно впливають на травлення. Що стосується молочної сироватки, то в цьому випадки вона допомагає на всі 100%. Вона налагоджує мікрофлору кишечника, допомагає при запорах, а також покращує стан при гастриті та коліті.

Корисні властивості молочної сироватки

  • Сироватка покращує роботу серцево-судинної системи. Особливо показана вона людям з гіпертонією, адже завдяки корисним речовинам, які містяться в сироватці, вона добре «чистить» кров, що запобігає утворенню так званих «бляшок», які закупорюють судини.
  • Сироватка рекомендується при запальних захворюваннях дихальних шляхів (бронхіт, гайморит, пневмонія), оскільки вона має властивість нейтралізувати хвороботворні бактерії та запальний процес.
  • Сироватка лікує депресію і стреси, тому що, в сироватці є компоненти, які сприяють підвищенню гормонів радості – ендорфінів. Що стосується негативних емоцій, то вживаючи її, вони заглушуються.
  • У косметології молочну сироватку використовують з метою відбілювання. Адже вона чудово очищає шкіру, допомагає лікувати вугри, пігментацію і навіть усуває плями від прищів.
  • Якщо ви обгоріли на сонці, сироватка допоможе прибрати почервоніння і в майбутньому пухирі. Для цього додайте кілька літрів сироватки у ванну та полежіть у ній, а також сироваткою можна періодично змащувати почервонілу шкіру.
  • Допоможе сироватка і для волосся, яке сильно січеться, випадає та втратило свій природний блиск. Для цього після миття волосся необхідно обполоснути теплою сироваткою і висушити природним чином. Таку процедуру досить робити кілька разів на тиждень. Як результат, ваша шевелюра стане «живою», міцною та здоровою.
  • І, звичайно ж, не обходиться без молочної сироватки в кулінарії, оскільки вона призначена в першу чергу саме для цього. З неї роблять смачні оладки, використовують для випічки, супів, коктейлів, тощо.

Як приготувати молочну сироватку?

Корисні властивості молочної сироватки

Найпростіше, це купити молочну сироватку вже в готовому вигляді у магазині. Це позбавляє від довгого процесу приготування, а якщо ще немає часу, то це вирішує вашу проблему. Але якщо ви бажаєте самостійно приготувати її, то це зовсім не складно. Трохи часу і все готово.

Перший спосіб. Для цього необхідно поставити потрібну кількість молока в тепле місце для природного сквашування. Через 1-2 дня, коли вийде кисле молоко, виливаємо його в каструльку і ставимо на вогонь, гарненько нагріваємо, але не кип’ятимо. Коли на поверхні молочної маси будуть видні сирні згустки, виключаєте вогонь і дайте трохи охолонути масі. Потім вилийте все в марлю, зав’яжіть і залишіть до повного витікання сироватки. В результаті ми отримуємо два смачних і корисних продукти, сир та молочну сироватку.

Другий спосіб. Робимо все-те ж що і в першому випадку, тільки молочну масу нагріваємо на водяній бані. Для того, що сир відділився від сироватки, час нагрівання трохи збільшується.

Третій спосіб. Як і в першому випадку нам знадобиться молоко. Але тільки чекати коли воно стане кислим молоком, ми не будемо. Необхідно довести до кипіння молоко і відразу вимкнути його, після цього додати сік лимона (на 1 л. молока один лимон), перемішати і процідити. Завдяки дії лимонної кислоти процес сквашування відбувається миттєво, що зменшує час приготування сироватки.

Рецепти із використанням молочної сироватки

Млинці на молочній сироватці

Млинці на сироватці

Молочну сироватку дуже часто використовують для приготування різних десертів, наприклад, одним з таких десертів є солодкі млинці.

Для їх приготування потрібно:

  • 1 стакан теплої молочної сироватки;
  • 1 яйце;
  • 1 стакан муки;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 1/4 чайна ложка солі;
  • 1-2 столових ложки рослинного масла.

Слід змішати всі інгредієнти, додати цукор, сіль і рослинне масло. Добре все розмішати та випікати на гарячій сковороді млинчики з двох сторін. Можна подавати зі сметаною, медом, варенням або змащувати вершковим маслом і посипати цукром.

Смузі з молочною сироваткою

Смузі з молочною сироваткою

Цей смузі не тільки смачний, але й корисний, оскільки він подарує заряд бадьорості на весь день. Він також допоможе позбутися від зайвих кілограмів.

Щоб приготувати його візьміть:

  • 1 стакан молочної сироватки;
  • 2 свіжі огірки;
  • один невеликий авокадо;
  • пучок зелені кропу.

Авокадо слід очистити від шкірки і нарізати на шматочки, огірки і кріп також порізати. Все покласти в чашу блендера, додати сироватку та перетерти. Готовий смузі прикрасити листям петрушки.

Окрошка на молочній сироватці

Окрошка на молочній сироватці

Перші страви на сироватці виходять досить ароматними та ситними, тому дуже часто її використовують саме для таких страв.

Для того, що приготувати окрошку на молочній сироватці, нам потрібні такі інгредієнти:

  • 1 літр сироватки;
  • 2 варені яйця;
  • 2 картоплі;
  • 1-2 огірка.
  • 200 грам ковбаси або шинки ;
  • 4-5 столових ложок сметани;
  • половинка лимона;
  • кріп і зелену цибулю
  • сіль, перець за смаком.

Яйця, картоплю, огірки та ковбасу необхідно порізати кубиками і змішати все в одній мисочці. Зелень також дрібно порізати та додати до нарізаних інгредієнтів. Далі заправляємо все сироваткою, додаємо сметану, вичавлюємо сік лимона і в кінці додаємо сіль та перець. Перед подачею готову окрошку потрібно охолодити в холодильнику. Така страва буде смачним та корисним обідом в жаркий день.

Молочна сироватка – це натуральний продукт, який містить багато вітамінів і корисних компонентів. Через те, що сироватка виходить в результаті переробки молока, часто ми вважаємо її «відхідним» продуктом і навіть не здогадуємося наскільки вона цінна. Але як бачите, багатий склад цього молочного продукту допомагає як при багатьох хворобах, так і служить чудовим засобом для краси та молодості. Тому пийте молочну сироватку і будьте здорові!



Публікації по темі:


Залишити відгук