Холодець (м’ясне заливне, захолод, студенець, дриглі) можна назвати однією з найулюбленіших українських страв. До цих пір в новорічні свята ви знайдете його на будь-якому балконі країни. Народна любов цілком заслужена: якщо холодець правильно приготувати, це дуже смачне і корисне частування. Ми знайшли для вас відмінний рецепт смачного холодцю з красивою подачею.
Інґрадієнти для холодцю
Для приготування смачного холодцю вам будуть потрібні такі інґрадієнти:
- 2 свинячі ніжки (з копитцем);
- 1 свиняча гомілка;
- 1 кг яловичої грудинки;
- 1 морквина;
- 1 головка часнику;
- 1 цибулина;
- 1 корінь петрушки;
- 3 яйця;
- 1 чайна ложка кам’яної солі;
- перець горошком, лавровий лист.
Етапи приготування холодцю
Вимочити м’ясо
М’ясо заливаємо водою і вимочуємо 2-3 години. Краще взагалі залишити на ніч. Не варто нехтувати цим кроком: замочування звільнить м’ясо від крові, що згорнулась, розм’якшить шкірку. Після цього ножем слід зіскоблити копитця, нарізати грудинку. Величина шматків непринципова.
Ретельно зняти піну
Укладаємо м’ясні складові у каструлю, заливаємо водою так, щоб вона була вище рівня м’яса на 5-7 см. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Не пропустіть цей момент! Розпочнеться рясне піноутворення, яке припиниться орієнтовно через 5 хвилин. Весь цей час регулярно знімайте піну ложкою.
Зменшуємо вогонь до самого мінімуму, рідина кипіти не повинна. Залишаємо варитися на 4-5 годин. Періодично потрібно помішувати, але води не доливати.
Надати привабливого кольору
Після цього додаємо до бульйону горошини чорного і запашного перцю, лавровий лист, сіль, неочищені овочі: морква, цибуля, корінь петрушки. Цибулиння додасть золотистий колір майбутнього страви. Варимо ще 1-1,5 години.
Вимикаємо вогонь, вибираємо шумівкою все м’ясо, бульйон проціджуємо через чисту тканину, овочі викидаємо. Коли м’ясо остигне, руками відокремлюємо його від кісток. Пропускаємо часник через часникодавку, перемішуємо з м’ясом.
Зняти зайвий жир
На цьому етапі можна зняти з відвару зайвий жир. Це легко виконати за допомогою паперової серветки: опустити її на поверхню бульйону і відразу підняти. Повторити маніпуляцію потрібно кілька разів з чистими серветками. Ще раз солимо і перчимо страву за смаком.
Відварюємо яйця, очищаємо і ріжемо на половинки.
Красиво подати
Щоб оригінально подати холодець, підготуйте якісь невеликі формочки (найкраще підійдуть силіконові формочки для кексів). На дно кожної форми укладаємо половинку яйця, потім шар подрібненого м’яса. Заливаємо рідиною і ставимо в холодильник на декілька годин, поки не застигне. Краще готувати холодець напередодні, щоб він постояв у холоді всю ніч.