Прості правила ідеального холодильника

Прості правила ідеального холодильникаХолодильник – це пристрій, без якого просто не можна уявити нормальне цивілізоване життя. Це агрегат, який допомагає тривалий час зберігати будь-які продукти харчування, охолоджувати напої, даруючи ковток прохолоди в літню спеку. Якщо ви хочете, щоб продукти зберігалися довго, холодильник не обмерзав і вам не довелося його постійно відмивати – скористайтеся нашими порадами.

Використовуйте полиці раціонально

Не зберігайте в холодильнику все те, що не зіпсується і так: закриті консерви, запаковані у тетрапак молоко і соки, газовані напої в пляшках. Ви завжди можете швидко охолодити будь-який напій, коли буде потрібно, замотавши його вологим рушником та поклавши в морозилку на 20 хвилин.

Зверніть увагу на ліки. Насправді більшість з них потрібно зберігати при кімнатній температурі, а не в холодильнику, як багато хто з нас звик.


Круглі ємності (каструлі та сковорідки) займають більше місця, і простір використовується неефективно. Використовуйте квадратні пластикові контейнери різного об’єму. Їх користь ще й у тому, що контейнери можна ставити штабелем, один на інший.

Якщо у вас залишаються дрібні залишки від святкового столу (закуски, салати тощо), а маленьких контейнерів для них в будинку немає, складіть весь дріб’язок в чисті пластикові пакетики для сніданків і покладіть в холодильник в одному контейнері. Запахи не перемішається, і місця це багато не займе.

Профілактика забруднень холодильника

Липкі пляшечки і банки з соусами, джемами, та іншим, зручніше зберігати на спеціальних пластикових піддонах для холодильника. Тоді всі патьоки з них залишаться на піддонах, а не забруднять вам полки.

Підказка: замість спеціальних піддонів можна використовувати саморобні. Просто виріжте з пакету від соку або молока дно (або бічну частину) потрібної висоти.

Тримайте в холодильнику відкриту ємність з содою або деревним вугіллям для шашликів. Вони прекрасно вбирають неприємні запахи, і самі при цьому не пахнуть.

Порядок зберігання продуктів у холодильнику

Правило просте: все, що може протекти повинно стояти внизу холодильника. М’ясо з магазину в пакеті, наприклад. Так ви не залиєте продукти патьоками.

Протирайте фрукти і овочі від вологи, перш ніж класти в холодильник. Так вони довше не зіпсуються.

У всіх холодильниках є тримачі для яєць, але ми рекомендуємо зберігати їх в магазинній упаковці. Чому? Якщо серед яєць буде тріснуте, воно витече в коробку, яку можна просто викинути. А ось відмивати полку від білка досить проблематично.

Підписуйте пакети з продуктами. Ви навіть не уявляєте, скільки часу вам заощадять підписані стікери на пакетах і контейнерах. Одного разу оцінивши користь маркування, ви ніколи не захочете повернутися до безіменного зберігання.

Не можна зберігати поруч такі продукти:

  • з ковбасними виробами – фрукти і овочі;
  • з сирами – фрукти, овочі та копчені продукти;
  • з хлібобулочними виробами, салатом і виноградом – рибу;
  • з капустою, буряком, картоплею та іншими коренеплодами – фрукти;
  • з томатами, апельсинами, мандаринами і грейпфрутами – банани;
  • з сирими продуктами – вже готові страви.

Як розмістити продукти в холодильнику

Для зручності розділіть простір в холодильнику на умовні зони, різниця температури яких становить від 3 до 7 градусів. Розміщуйте продукти в холодильнику, враховуючи «клімат» цих зон. Пам’ятайте, що поличка, яка найближче розташована до морозильної камере, є найбільш холодною – температура повітря становить тут близько 0 ° С, а чим ближче до дверцят холодильника, тим температура вище.

Всі готові страви рекомендується поміщати в холодильник тільки охолодженими до кімнатної температури, оскільки пара, яка виділяється з гарячої їжі, може сприяти утворенню снігового покриву на випарнику, що негативно впливає на холодовіддачу та призводить до утворення інею.

Щоб м’ясо і риба зберігалися як можна довше, використовуйте морозильну камеру, заздалегідь упакувавши продукти в окремі поліетиленові пакети. Також в морозилці відмінно зберігаються готові страви без приправ і солі.

Молочні продукти не варто поміщати у дверцятах, оскільки температура в цій зоні сильно змінюється при відкриванні та закриванні. На цих полицях рекомендується зберігати яйця і напої, а також, при необхідності – ліки в щільно закритому контейнері.

Для зберігання овочів призначені спеціальні контейнери, які розміщені на дні холодильника. Овочі будуть зберігатися досить довго, якщо ви будете регулярно їх оглядати, витираючи конденсат, що утворився на них.

Для зручності розділіть простір в холодильнику на умовні зони, різниця температури яких становить від 3 до 7 градусів

Для зручності розділіть простір в холодильнику на умовні зони, різниця температури яких становить від 3 до 7 градусів

Зберігання у морозилці

Морозилка покривається інеєм, у двох випадках: коли ви кладете в неї вологі продукти і коли вона порожня. (Є ще варіант зношеного гумового ущільнювача, але тут допоможе тільки його заміна). Зв’язок між порожньою морозилкою та інеєм проста – чим більше вільного об’єму, тим більше повітря з кухні потрапляє в неї при кожному відкритті дверцят.

Вихід? Тримати морозилку максимально заповненою. Навіть якщо вам нема чого в неї покласти, крім пачки пельменів, ви можете зайняти її простір порожніми контейнерами. Або зберігати у ній молоко в тетрапаках, а перед вживанням розморозити його.

Ідеальною розморозкою, що зберігає смак продуктів, є розморожування в холодильнику. Але вона займає майже добу. Плануйте це заздалегідь.

Мало хто знає, що залишки супів, плову, тощо, чудово заморожуються і довго зберігаються. При цьому, щоб не морозити цілу каструлю, розлийте суп по порційних пакетиках (пакети для сніданку) і складіть пакетики в контейнер, а вже після цього ховайте у морозилку. Перед вживанням просто розігрійте один пакет на тарілці у мікрохвильовці.

Важливо пам’ятати: страви з картоплею втрачають свій смак після розморожування. Але, Ви можете подрібнити зелень і заморозити її, а після використовувати при готуванні. Для зовсім маленьких порцій зелені ідеальні контейнери для льоду.

У будь-який час року холодильник – це справжня комора всілякої смакоти. Однак щоб всі страви були свіжими і корисними, необхідно знати, як зберігати продукти в холодильнику з урахуванням циркуляції холодного повітря, а також сусідства з іншою їжею.


Більше цікавих статей на тему:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *