Один з найпростіших способів заготівлі літнього урожаю – салат із запечених овочів. Рецепт печених овочів на зиму надзвичайно простий, для приготування вам потрібно всього лише нарізати овочі, розжарити духовку та підготувати тару для зберігання. Тепло духової шафи зробить за вас всю роботу, не потрібно нічого обсмажувати окремо, змішувати, подрібнювати та якось комбінувати. Для такої страви підходять будь-які сезонні овочі, зокрема, так як у нашому рецепті – кабачки (цукіні), але щоб смак вийшов досконалим, треба додати побільше болгарського перцю та перцю чилі, так як ці продукти володіють яскраво вираженим смаком і запахом.
Інгредієнти, що знадобляться для салату із запечених овочів на зиму
- 1 кг. кабачків (цукіні);
- 300 гр. помідорів;
- 100 гр. помідорів чері;
- 300 гр. болгарського перцю;
- 280 гр. ріпчастої цибулі;
- 200 гр. селери;
- 3 гострих перця чілі;
- 12 гр. солі;
- 30 гр. цукрового піску;
- 60 мл. оливкової олії.
Салат із печених овочів на зиму – приготування.
Кабачки нарізаємо кружальцями товщиною 3-5 міліметрів. Молоді цукіні готуємо цілком, тільки відрізаємо хвостики, а зрілі чистимо від шкірки та вирізаємо насіння. Форму для запікання чи деко змащуємо рослинним маслом. Викладаємо на неї скибочки кабачків.
Солодкий болгарський перець краще взяти червоний – вийде гарніше. Очищаємо його від насіння, відрізуємо плодоніжки, видаляємо білу м’якоть. Ріжемо перець тонкими та довгими смужками, додаємо до кабачка.
Помідори шинкуємо круглими скибочками завтовшки 5 міліметрів, кладемо поряд із перцем.
Ріпчасту цибулю чистимо від лушпиння, відрізаємо ущільнення з кореневою мочкою, шинкуємо товстими кільцями, додаємо у форму.
Нарізаємо дрібно стеблову селеру. Стебла ріжемо впоперек, півмісяцями. Замість стебел ви можете взяти білий корінь селери, очищений та нарізаний тонкими пластинами.
Кладемо у форму для запікання велику жменю черрі, гострі червоні перці ріжемо кільцями – ці продукти завершують наш овочевий мікс.
Змішуємо овочеву масу з цукровим піском і сіллю, поливаємо оливковою олією, руками ретельно перемішуємо, щоб масло покрило шматочки продуктів.
Розігріваємо до 180 градусів за Цельсієм духову шафу. Ставимо в нього форму, запікаємо 35 хвилин. У процесі запікання деко потрібно кілька разів струсити, щоб продукти не пригоріли.
Готуємо банки для салату – ретельно миємо, висушуємо в духовій шафі. Фасуємо салат гарячим в чисті банки, не доходячи до країв 1-2 сантиметри.
Нагріваємо в каструлі з широким дном воду до температури 90 градусів, кладемо лляний рушник і ставимо на нього банки, прикриті кришками. Час стерилізації – 15 хвилин, для ємностей 0,5-0,6 літра.
Готовий овочевий салат щільно закриваємо кришками, після того, як він охолоне при кімнатній температурі, прибираємо в прохолодний льох там і зберігаємо до весни при температурі зберігання від +2 до +6 градусів за Цельсієм.
Салат з запечених овочів на зиму готовий. Такі ж заготовки можна зробити з баклажанами або сумішшю з баклажанів і цукіні. Приємного апетиту!