Салат із запечених овочів на зиму

Салат із запечених овочів на зимуОдин з найпростіших способів заготівлі літнього урожаю – салат із запечених овочів. Рецепт печених овочів на зиму надзвичайно простий, для приготування вам потрібно всього лише нарізати овочі, розжарити духовку та підготувати тару для зберігання. Тепло духової шафи зробить за вас всю роботу, не потрібно нічого обсмажувати окремо, змішувати, подрібнювати та якось комбінувати. Для такої страви підходять будь-які сезонні овочі, зокрема, так як у нашому рецепті – кабачки (цукіні), але щоб смак вийшов досконалим, треба додати побільше болгарського перцю та перцю чилі, так як ці продукти володіють яскраво вираженим смаком і запахом.

Інгредієнти, що знадобляться для салату із запечених овочів на зиму

  • 1 кг. кабачків (цукіні);
  • 300 гр. помідорів;
  • 100 гр. помідорів чері;
  • 300 гр. болгарського перцю;
  • 280 гр. ріпчастої цибулі;
  • 200 гр. селери;
  • 3 гострих перця чілі;
  • 12 гр. солі;
  • 30 гр. цукрового піску;
  • 60 мл. оливкової олії.

Салат із печених овочів на зиму – приготування.

Кабачки нарізаємо кружальцями товщиною 3-5 міліметрів. Молоді цукіні готуємо цілком, тільки відрізаємо хвостики, а зрілі чистимо від шкірки та вирізаємо насіння. Форму для запікання чи деко змащуємо рослинним маслом. Викладаємо на неї скибочки кабачків.

Кабачки нарізаємо кружальцями товщиною 3-5 міліметрів

Цукіні нарізаємо кружальцями товщиною 3-5 міліметрів

Солодкий болгарський перець краще взяти червоний – вийде гарніше. Очищаємо його від насіння, відрізуємо плодоніжки, видаляємо білу м’якоть. Ріжемо перець тонкими та довгими смужками, додаємо до кабачка.

Ріжемо перець тонкими та довгими смужками, додаємо до кабачка

Ріжемо перець тонкими та довгими смужками, додаємо до кабачка

Помідори шинкуємо круглими скибочками завтовшки 5 міліметрів, кладемо поряд із перцем.

Помідори шинкуємо круглими скибочками завтовшки 5 міліметрів, кладемо поряд із перцем

Помідори шинкуємо круглими скибочками завтовшки 5 міліметрів, кладемо поряд із перцем

Ріпчасту цибулю чистимо від лушпиння, відрізаємо ущільнення з кореневою мочкою, шинкуємо товстими кільцями, додаємо у форму.

Додаємо ріпчасту цибулю

Додаємо ріпчасту цибулю

Нарізаємо дрібно стеблову селеру. Стебла ріжемо впоперек, півмісяцями. Замість стебел ви можете взяти білий корінь селери, очищений та нарізаний тонкими пластинами.

Додаємо дрібно пошинковану стеблову селеру

Додаємо дрібно пошинковану стеблову селеру

Кладемо у форму для запікання велику жменю черрі, гострі червоні перці ріжемо кільцями – ці продукти завершують наш овочевий мікс.

Кладемо у форму для запікання черрі та червоний перець

Кладемо у форму для запікання черрі та червоний перець

Змішуємо овочеву масу з цукровим піском і сіллю, поливаємо оливковою олією, руками ретельно перемішуємо, щоб масло покрило шматочки продуктів.

Змішуємо овочеву масу з цукровим піском і сіллю, поливаємо оливковою олією

Змішуємо овочеву масу з цукровим піском і сіллю, поливаємо оливковою олією

Розігріваємо до 180 градусів за Цельсієм духову шафу. Ставимо в нього форму, запікаємо 35 хвилин. У процесі запікання деко потрібно кілька разів струсити, щоб продукти не пригоріли.

Запікаємо овочі 35 хвилин в духовці при температурі 180 градусів

Запікаємо овочі 35 хвилин в духовці при температурі 180 градусів

Готуємо банки для салату – ретельно миємо, висушуємо в духовій шафі. Фасуємо салат гарячим в чисті банки, не доходячи до країв 1-2 сантиметри.

Нагріваємо в каструлі з широким дном воду до температури 90 градусів, кладемо лляний рушник і ставимо на нього банки, прикриті кришками. Час стерилізації – 15 хвилин, для ємностей 0,5-0,6 літра.


Готовий овочевий салат щільно закриваємо кришками, після того, як він охолоне при кімнатній температурі, прибираємо в прохолодний льох там і зберігаємо до весни при температурі зберігання від +2 до +6 градусів за Цельсієм.

Салат з запечених овочів на зиму готовий

Салат з запечених овочів на зиму готовий

Салат з запечених овочів на зиму готовий. Такі ж заготовки можна зробити з баклажанами або сумішшю з баклажанів і цукіні. Приємного апетиту!


Більше цікавих статей на тему:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *