Коли кухонні аксесуари стають непридатними чи навіть небезпечними для здоров’я?

Коли кухонні аксесуари стають непридатними чи навіть небезпечними для здоров'яБагато господинь глибоко помиляються, вважаючи, що у кухонного приладдя немає терміну придатності. Дерев’яні лопатки, ножі, обробні дошки та інші пристосування для приготування їжі з часом не тільки втрачають свою ефективність, але і стають небезпечними для нашого здоров’я. Ділимося з вами списком корисних предметів на кухні, які для особистої безпеки краще замінити задовго до того, як вони стануть зовсім непридатними для використання.

Дерев’яна ложка

Дерево само по собі не вважається довговічним матеріалом, тим більше якщо воно використовується для приготування їжі. В процесі готування таке приладдя доводиться постійно мочити, сушити та занурювати в кисле середовище. І це, звичайно ж, не може не відбитися на стані кухонного інструменту. З часом на ложках з дерева утворюються мікротріщини, які стають великими та накопичують в собі величезну кількість мікробів і бактерій.



Якщо ви не хочете заразитися, наприклад, кишковою паличкою, обов’язково змінюйте дерев’яні ложки кожних п’ять років. А якщо неприємні зміни вже чітко видно на дерев’яних ложках, негайно викиньте їх у відро для сміття. Використання такого приладдя для приготування їжі з великою ймовірністю призведе до харчового отруєння.

Якщо ви не хочете заразитися, наприклад, кишковою паличкою, обов'язково змінюйте дерев'яні ложки кожних п'ять років.

Якщо ви не хочете заразитися, наприклад, кишковою паличкою, обов’язково змінюйте дерев’яні ложки кожних п’ять років.

Силіконовий пекарський пензлик

Багато хто буде здивований, але і у силіконового пекарського пензлика є певний термін служби. Такий незамінний для приготування випічки аксесуар, не живе довго і в середньому повинен змінюватися кожні два роки. Пояснюється це тим, що гумові кухонні предмети з часом сильно дряпаються, а під впливом температур ще й плавляться. В результаті дрібні частинки силіконового пензлика потрапляють у випічку.

Такий незамінний для приготування випічки аксесуар, не живе довго і в середньому повинен змінюватися кожні два роки.

Такий незамінний для приготування випічки аксесуар, не живе довго і в середньому повинен змінюватися кожні два роки.

Гумові та пластикові лопатки

Лопатки з гуми та пластику потрібно замінювати кожні два роки. Такі засоби менш стійкі до кухонних примх долі, оскільки постійно стикаються з гарячими, а після, відразу з холодними поверхнями. Цілком природно, що це не може не привести до змін матеріалу. Тому, якщо з вашими гумовими та пластиковими лопатками відбулися якісь зміни, негайно їх позбудьтеся.

Лопатки з гуми та пластику потрібно замінювати кожні два роки.

Лопатки з гуми та пластику потрібно замінювати кожні два роки.

Терки і овочерізки

Кожна господиня на особистому досвіді переконалася, що з часом леза цих кухонних помічників неминуче тупляться та стають тоншими. А в деяких випадках на металевих предметах можуть навіть з’явитися сліди іржі. Користуватися такими речами вкрай небезпечно, оскільки частинки металу або іржі можуть потрапити у їжу. Якщо ви дбаєте про своє здоров’я і здоров’я своїх близьких, намагайтеся міняти терки і овочерізки кожні 3-4 роки.

Якщо ви дбаєте про своє здоров'я і здоров'я своїх близьких, намагайтеся міняти терки і овочерізки кожні 3-4 роки.

Якщо ви дбаєте про своє здоров’я і здоров’я своїх близьких, намагайтеся міняти терки і овочерізки кожні 3-4 роки.

Губки для миття посуду

Термін безпечного та ефективного використання губок для миття посуду становить всього два тижні. Такі приналежності постійно знаходяться в вологому стані, на них накопичується величезна кількість мікробів, аж до сальмонели.



А після миття посуду багато хто взагалі звикли кидати губку в раковину та залишати її там на тривалий час. У такому середовищі із залишків їжі та води бактерії відчувають себе особливо добре: при наступному митті посуду весь спектр хвороботворних організмів потрапить на тарілку, а потім і у ваш організм. Вихід в такій ситуації один – використовувати ганчірку для миття посуду, яка висихає набагато швидше, або якомога частіше міняти губку.

Термін безпечного та ефективного використання губок для миття посуду становить всього два тижні.

Термін безпечного та ефективного використання губок для миття посуду становить всього два тижні.

Ножі

Міняти ножі слід не рідше, ніж один раз на два роки. Однак ця періодичність багато в чому залежить від якості ножа. Якщо ви придбали підробку відомого бренду або просто вирішили заощадити, будьте готові міняти кухонні ножі із завидною регулярністю. Такі ножі, як правило, швидко іржавіють або ламаються, а також погано піддаються заточенню. Загалом, якщо на кухонних ножах з’являються будь-які зміни в плані цілісності структури, будьте впевнені — там скупчується велика кількість бактерій. Відправляйте такі ножі відразу на «відпочинок».

Міняти ножі слід не рідше, ніж один раз на два роки.

Міняти ножі слід не рідше, ніж один раз на два роки.

Блендери та міксери

Виробники блендерів і міксерів рекомендують викидати пристрої відразу після того, як їх занурять у воду або впустять зі столу на підлогу. Але, фактично, такі кухонні пристосування при дбайливому використанні можуть прослужити набагато довше. Головне не забувати своєчасно міняти леза.

Головне не забувати своєчасно міняти леза.

Головне не забувати своєчасно міняти леза.

Посуд з антипригарним покриттям

Кожна господиня по своєму особистому досвіді знає, яке це мука — готувати їжу на поганій сковороді. Сковороди з антипригарним покриттям здатні в раз вирішити таку проблему: готувати на них одне задоволення, інгредієнти не прилипають до поверхні, та й немає ніяких причин для занепокоєнь в плані бактерій. Однак з часом посуд з антипригарним покриттям теж дряпається. Якщо таке сталося, то такий зіпсований посуд краще замінити. В основному, такі речі втрачають свої властивості через 2-3 роки.

 В основному, такі речі втрачають свої властивості через 2-3 роки.

В основному, такі речі втрачають свої властивості через 2-3 роки.

Пластикові обробні дошки

Ми звикли думати, що в дереві накопичується більше мікробів, ніж у пластику. Пластикові дошки вважаються більш довговічними та гігієнічними. Виявляється, далеко не все в цьому питанні так однозначно. На пластику теж з часом з’являються подряпини та надрізи. У них накопичуються бактерії, які навіть при величезному бажанні вкрай важко повністю видалити. Тому пластикова обробна дошка також не може служити на кухні роками. Для власної безпеки її краще міняти кожні два роки.

Для власної безпеки пластикові дошки краще міняти кожні два роки.

Для власної безпеки пластикові дошки краще міняти кожні два роки.

А що Ви думаєте на рахунок кухонного приладдя з обмеженим терміном придатності? Діліться думками у коментарях!


Більше цікавих статей на тему:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *