Про те, як сервірувати стіл красиво і правильно, знають далеко не всі. Як сервірувати стіл до різних заходів в домашніх умовах, чи це Новий рік, чи день народження або ж звичайні посиденьки в сімейному колі, цим питанням задається будь-яка господиня перед черговим святом. А це зовсім нескладно: треба тільки запам’ятати основні принципи оформлення. Завдяки вже давно існуючому алгоритму дій ви зможете красиво сервірувати стіл до будь-якого свята.
Сервірування столу як свого роду мистецтво оформлення святкового інтер’єру формувалося століттями, постійно приносячи в свою нішу різні нововведення з культур народів світу. У нашій країні традиційно склалася європейська форма сервірування святкувань.
Вибір скатертини
Це перше, з чого потрібно починати правильно сервірувати стіл. Вибір скатертини безпосередньо залежить від цілі та напрямку заходу.
Перед покупкою цього предмета сервірування неодмінно виміряйте стіл. Для прямокутного столу скатертину потрібно брати довшу приблизно на півметра довжини і ширини стільниці, для круглого – не менше ніж на метр ширше діаметра.
Для урочистого прийому потрібно вибрати важку блискучу скатертину, для домашнього обіду – білу або однотонну бежеву, для дружніх посиденьок – лляну або гобеленову. Колір скатертини повинен поєднуватися з оббивкою меблів і кольором штор.
За насиченістю фарб доцільно вибирати більш спокійні тони, тому як від незграбних скатертин дуже швидко втомлюються очі. З яскравими малюнками вони доречні тільки тоді, коли святкується дитячий день народження.
Скатертина повинна бути відпрасованою та бездоганно чистою. Краї її з етикету опускаються від поверхні столу мінімум на 25-30 см., тобто покриття не повинно бути «куцим», але і занадто довгі краї скатертини доставлять чимало незручностей гостям.
Посуд і прилади
Накривши стіл скатертиною, розставляємо правильно столові прилади. Весь посуд заздалегідь повинен бути ретельно вимитим, витертим та відполірованим жорсткою серветкою або кухонним рушником. Келихи і чарки не повинні мати патьоки й розводи та бути мутними і непрозорими на вигляд. Якщо свято – дитячий день народження, то бажано використовувати пластиковий посуд щоб уникнути різних травм і псування дорогих сервізів. Дитячий посуд, як і скатертина, повинен бути яскравим, з малюнками.
Акуратно розставляючи посуд і розкладаючи столові прилади, дотримуються наступного порядку:
- спочатку на святковий стіл ставлять фарфорові та фаянсові предмети;
- після цього укладаються прилади: ножі, ложки, вилки, тощо;
- на завершення на стіл ставлять скло та кришталь.
При сервіруванні столу посудом необхідно враховувати, що на кожного гостя має припадати не менше 80 см. довжини. На ілюстрації добре видно, що правильна розстановка тарілок відбувається в наступному порядку:
- середня тарілка (або закусочна) ставиться на відстані 2-3 сантиметрів від краю столу навпроти кожного місця;
- тарілка для хліба (або пиріжкова) ставиться від закусочної тарілки зліва на відстані приблизно 10 см, хоча на столі, який накритий, наприклад, на день народження, такі тарілки використовують рідко;
- якщо в меню передбачається кілька страв, то під закусочну ставлять невелику столову тарілку.
У відповідності з різними стравами тарілки прийнято своєчасно міняти.
Столові прибори правильно укладаються таким чином:
- ножі завжди кладуться праворуч ріжучою частиною до тарілки:
- столова ложка кладеться праворуч опуклою частиною вниз;
- вилки укладають зліва зубцями вгору;
- місце десертної ложки за тарілкою, ручкою вправо.
Слід враховувати, що столовими приборами гість, згідно етикету, починає користуватися із зовнішнього краю, поступово переходячи від одного предмета до іншого по мірі зміни різних страв. Прилади, що лежать поруч, повинні знаходитися один від одного, так само як і від тарілки, на відстані приблизно 1 см.
Для кожного напою передбачаються окремі келихи, чарки, фужери і склянки. Сервірувати стіл келихами слід, ставлячи праворуч келих для вина, ліворуч – для води. Зазвичай кришталь і скло виставляються на стіл по одній лінії, не більше трьох предметів в ряд. Але якщо захід великий, наприклад ювілейний день народження, то використовується другий ряд.
Серветки
Неодмінний атрибут, яким прикрашається стіл, чи це звичайний домашній обід чи день народження. Красиво і правильно укладена полотняна серветка буде прикрасою будь-якого столу. Складають серветки так, щоб при необхідності легко було витерти губи або покласти серветку на коліна. Коли не передбачена в трапезі закусочна тарілка, то замість неї на стіл кладуть полотняну серветку, складену вчетверо. До обіду, святкової вечері або бенкету серветки згортають у вигляді конусів або ковпаків. Різні варіанти складання серветок добре видно на фото.
Столові предмети для спецій і приправ
До таких приладів відносяться ємності для солі і перцю, гірчичниця і пляшки для оливкової олії і соусів. Хрін подається до холодних відварних м’ясних і рибних страв, а також заливних. Коли на столі немає м’яса, то правильно вважається подавати гірчицю на особисте прохання гостя на окремій тарілочці, до м’ясних страв її подають в гірчичницях. Якщо інші приправи ставлять на стіл згідно меню, то сіль і перець – завжди в обов’язковому порядку.
Прикраси для святкового столу
Завершують композицію сервірування столу в домашніх умовах різні приємні дрібниці і прикраси, що милують око:
- місця для гостей можна красиво позначити букетиком з трав, перев’язаним шовковою стрічкою;
- прикрасьте кожне місце маленькими декоративними фігурками або морською раковиною;
- напишіть меню для кожного гостя від руки, вклавши в підставку для маленьких карток;
- прикрасьте центр столу великим блюдом з сумішшю різних трав, квітів та овочів;
- поставте на стіл маленькі горщики з квітами, вази з горіхами і бутонами, плетені кошики з декоративними фруктами.
Самою традиційною прикрасою у святковий день є, безумовно, квіти. Запам’ятайте кілька важливих порад, якщо ви намагаєтеся декорувати святковий стіл квітковими композиціями:
- необхідно бути впевненим, що у кожного із запрошених гостей немає алергічної реакції на ті рослини, якими ви прикрасили інтер’єр;
- небажано використовувати квіти з сильним ароматом, бо, змішавшись із запахом страв, цей аромат може стати непередбачуваним;
- щоб пилок і пелюстки від квітів не потрапили на їжу, встановлюйте вазони з квітами на достатній відстані від страв.
Якщо у вас намічається не підготовка до звичайного домашнього обіду, а святкова вечеря або день народження, то сервірування необхідно доповнити різними прикрасами, відповідними тематиці заходу:
- на новорічне торжество або до різдвяного столу можна зробити красиву композицію з мішури, серпантину, ялинкових іграшок, ялинових шишок та іншої новорічної атрибутики;
- якщо у вас весільне торжество – прикрасьте стіл фігурками молодят і білих голубів;
- для офісного заходу або професійного свята підберіть різні предмети, що вказують на напрям діяльності;
- коли настає дитячий день народження – розставте на вашому столі фігурки персонажів з популярних мультиків, розкладіть свистульки, ковпаки та інші аксесуари, призначені для святкування дитячого свята.
Порядок подачі страв та закусок
Тепер перейдемо до самих страв, оскільки і їх також прийнято подавати в певній послідовності.
- Холодні салати і закуски. Вони повинні бути першими. Кожному з салатів повинна виділятися своя ложка. Також закуска може бути розкладена порціями – на листках зелені або грінках.
- М’ясні страви. Копчену ковбасу потрібно різати дуже тонко і трохи навскіс, варену (а також язик або м’ясо) слід розділяти на більш великі шматки. З холодцю перед подачею слід зняти жир.
- Сир. Сир або закуски з нього, потрібно викладати в овальне плоске блюдо або на дошку цілком, відрізавши кілька скибочок. Поруч обов’язково покласти ніж для сиру і ніж-вилку.
- Овочі. Свіжі овочі потрібно очистити від плодоніжок, нарізати зручними за розміром скибочками і посипати зеленню. Мариновані і солоні овочі слід подавати на окремому блюді.
- Гарячі закуски. Перед їх подачею потрібно прибрати зі столу весь посуд, що став брудним або зайвим. Такі страви краще викладати на заздалегідь підігріті тарілки, щоб вони не охололи занадто швидко. Більшість закусок подають в тій же ємності, в якій їх і готували – горщиках, вогнетривких мисках, формах для запікання або порційних сковородах.
- Птиця. Її викладають на невелику тарілку та ставлять на стіл. Потім господиня розрізає запечену цілком птицю на шматочки і розкладає по тарілках.
- Риба. При її подачі потрібно простежити, щоб біля кожної людини на столі стояла пиріжкова тарілка для кісток.
- Соуси. Соуси до кожної страви подаються в окремих соусниця. Якщо у такого посуду є носик, соусом поливають їжу через нього. Якщо його немає, то до кожного соусу додається ложечка.
- Хліб. Хліб треба порізати тонкими скибочками і викладати на окремі тарілки стопками або гірками.
- Десерти. Коли оформляєте стіл до ювілею (або з нагоди іншого свята), не варто забувати про них. Десерти розкладаються на тарілках по-різному (спосіб залежить від їх типу) – ложками (мус, крем, салат), лопаткою (торт, пиріг) або щипцями (печиво, тістечко). Морозиво слід виносити гостям, заздалегідь розклавши його по порційних вазочкам.
- Спиртне. Подають спочатку легкі, сухі, а далі більш міцні напої. Від сухих вин прийнято переходити до солодких і так далі..
Сподіваємося, що дослухавшись до наших порад, Ваш святковий стіл стане самим незабутнім!