Хто не любить стиглі та соковиті груші? Ті, хто займається садівництвом і любить це робити, завжди вирощували, вирощують і будуть вирощувати груші. Грушу цінують за те, що її врожаї бувають практично щоліта. Плоди груші завжди солодкі і соковиті, тому вони чудово піддаються сушці, маринуванню, а також варінні з них всіляких джемів і варення. А хто може відмовитися від компоту, звареного зі свіжих груш? Саме тому обов’язково потрібно посадити декілька дерев груші на своїй дачній ділянці.
За останні роки вирощування груш різко знижується, її рідко зустрінеш в садах. Це обумовлюється тим, що старі сорти груш не стійкі до парші, однак, зараз вже виведені такі сорти груш, яким вже не страшні захворювання. Нові сорти груш, крім того, що мають великі, смачні плоди, володіють рядом переваг: вони відмінно зберігаються, як вже було сказано раніше, вони стійкі до парші та до зимових морозів.
Як посадити грушу
Якщо ви хочете виростити хороший урожай груш, то вам варто звернути увагу на грунт, в який хочете її посадити, оскільки груша може виростати не на всіх грунтах. Кількість сонячного світла також позначається на якості плодів груш. Якщо грунт бідний, є недолік сонячного світла, то плід у груші буде кислим і жорстким.
Агротехніка для груші відіграє велику роль, тому варто дотримуватися певних правил по вибору місця для посадки майбутнього дерева. Груша має глибоко залягати кореневою системою, тому їй необхідний пухкий, багатий різними мікроелементами, а також добре зволожений ґрунт.
Як вже було сказано, місце посадки груші має бути достатньо освітлене, але захищене від вітру, при цьому перебування грунтових вод має бути досить далеко від коренів дерева. Найкращими ґрунтами для груші є глинисті і суглинні грунти, негативно позначаються на дереві грунти важкі глинисті і легкі піщані.
Для посадки саджанця підійде осіння та весняна пора. Але перевагу найкраще віддати осені.
Для посадки груші необхідно правильно підготувати посадкову яму. Для весняної посадки її готують восени, а для осінньої за 3-4 тижні. Важливу роль в цьому відіграє розмір самої ями. Яма повинна бути досить глибокою, приблизно 70-80 см, і в діаметрі 80-90 см.
При копанні посадочних ям слід дотримуватися певних правил:
- При копанні верхній, більш родючий шар, слід відкладати в одну сторону, а наступні шари – в інше місце.
- Якщо у вас бідний, піщаний грунт, то вам слід для початку підживити його торфом, глиною або компостними добривами з розрахунку 1/2-1/3 об’єму грунту.
- Якщо у вас глинисті і важкі суглинні грунти, то вам потрібно приготувати пухку грунтову суміш, її змішують з верхнім родючим шаром грунту.
- Крім усього цього, у вже готову яму вносять органічні добрива, приблизно 25- 30 кг.
- Не варто забувати і про мінеральні добрива. Їх додають в готову яму, з розрахунку 0,1-0,15 кг хлористого калію, 0,8-1 кг суперфосфату або 1 кг деревної золи, а також 1,5 кг вапна.
- Азотні добрива застосовуються тільки весною.
Саджанці перед посадкою варто ретельно перевірити, якщо є будь-які пошкоджені гілки або коріння, то їх слід обрізати, при цьому, намагаючись зберегти якомога більше корінців. Якщо саджанці підсушені, то перед посадкою їх треба помістити в воду на 10-12 годин, це дозволяє відновити нормальний тургор тканин.
В процесі посадки коріння рослини опускають в глиняну бовтанку, далі в центр посадкової ями встановлюють кілок, засипаючи його на половину верхнім шаром удобреного грунту так, щоб утворився горбик. Саджанець фіксують на утвореному горбик з північного боку кілка. Це охороняє стовбур рослини від опіків, які вона може отримати в період весни і літа.
Коріння рослини необхідно рівно розподілити і засипати пухким родючим грунтом. В процесі засипання землею ями рослину слід трусити, так грунт краще і щільніше приляже до кореневої системи, також це дозволяє уникнути утворення пустот.
Після засипання, грунт добре затоптують, починаючи від середини і просуваючись до країв ями. У висадженої рослини коренева шийка на 4 5 см повинна розташовуватися вище рівня грунту. Навколо посаджених рослин роблять лунки.
Незважаючи на погодні умови і вологість грунту, посаджені рослини необхідно поливати з розрахунку 2-3 відра на рослину. Як правило, після поливу відбувається усадка грунту, при цьому усуваються порожнечі, що утворилися, також утворюється контакт з кореневою системою рослини. Після поливу землю навколо рослини потрібно мульчувати, це дозволяє зберегти вологу і запобігти утворенню кірки. Зазвичай в ролі мульчі бувають тирса, торф, перегній, при цьому шар мульчі повинен становити 5 10 см.
При посадці відстань між рослинами роблять з розрахунком особливості сорту рослини. Це робиться для того, щоб забезпечити рослині достатню площу освітлення та живлення. Так, для рослин, які мають округлу крону, відстань між рядами не повинна бути менше 7 метрів, для рослин, які мають пласку крону – 5 метрів, відстань в рядах між рослинами не повинно бути менше 3,5-4 м. Набагато менша відстань необхідно для груш, які щеплені на карликову підщепу. Для їх вирощування відстань між рядами повинна становити 4 5 м, а в ряду 1,5-2 м.
Якщо ви висаджуєте прищеплену на карликову підщепу грушу, то ви повинні знати про те, що така груша дуже вимоглива до умов, в яких вона вирощується. Коренева система у таких дерев розташовується близько до поверхні, тому вона менш морозостійка, раніше зацвітає.
Як доглядати за грушею
Догляд за грушею полягає в розпушуванні грунту, поливанні, обприскуванні від комах – шкідників.
Поливати грушу потрібно в посушливу погоду, краплинним шляхом.
При профілактиці від шкідників багато садівників використовують одну хитрість: під саджанцем укладають солому і підпалюють її. При цьому потрібно спостерігати, щоб солома ні горіла, а диміла. Дим повинен огортати стовбур. Взимку стовбур утеплюють і присипають снігом, не можна забувати, що груша нестійка до сильних морозів.
При вирощуванні груш особливим моментом є формування крони і обрізка. У багатьох сортів груш крона утворюється з деякими недоліками. У деяких рослин це вузька, нестійка піраміда, у інших велика кількість гілок, які низько нахиляються до землі, що ускладнює догляд за рослиною. У груші головне положення закріплюється за центральним провідником, це і обумовлює висоту груші. Якщо у груші вродив хороший урожай, то гілки її можуть відламуватися, так як практично всі гілки рослини від стовбура відходять під гострим кутом.
У перший рік після посадки груша не відрізняється швидким ростом, тому по весні не вимагає обрізки. У молодої груші крона рідка та світла, річні прирости досить сильні, тому якщо їх вчасно не обрізати, рослина матиме мало розгалужень. Щоб цьому запобігти, слід обрізати прирости, це сприяє появі бічних відгалужень. У міру старіння дерева утворюється менше деревини, також це позначається на утворенні річних приростів, їх число скорочується, вони стають слабшими.
Для того, щоб викликати приріст молодих рослин, єдиним способом залишається обрізання для легкого омолодження. Даний різновид обрізки проводять приблизно раз в 2-4 роки. Сенс цієї обрізки полягає в тому, що деякі гілки внутрішньої крони, а також гілки по всій периферії обрізаються на бічні відгалуження та плодові утворення.
Як підживлювати грушу
При вирощуванні груша вимагає більше калійних добрив, ніж яблуня. Вважається, що нормальним співвідношенням азоту, калію і фосфору є співвідношення 2:1:5. Калій, фосфор і органіку потрібно вносити – по 20-30 кг перегною або торфонавозної суміші, при цьому в суміш додають 500 г суперфосфату, 800 г хлористого калію, 1 кг вапна. Це робиться раз в 4-5 років, в глибоку кільцеву канаву, яка проходить по периферії крони рослини.
Азот вносять раз на рік до цвітіння і також після вторинного опадання зав’язей. Всі добрива змішуються з землею, після додавання канавку зарівнюють. Також корисно вносити 0,4% розчин сечовини, його потрібно робити більш слабким, ніж для інших рослин
Коли збирати плоди груші
Для того, щоб плоди літніх сортів груші були смачними і довго зберігалися, їх варто знімати з дерева трохи недозрілими. За 4-5 днів плоди дозрівають, стають соковитими. А ось плоди пізніх сортів груші бажано знімати з дерева сильно недозрілі, інакше вони можуть постраждати від морозів.
Витративши час і сили на вирощування груші, по закінченню потрібного терміну, можна буде зібрати багато смачних і стиглих плодів. Напевно, у кожної господині є свої секретні рецепти компотів та варення з смачних груш.